«Να σταθούμε ενωμένοι και σταθεροί εναντίον όλων όσοι επιδιώκουν να βλάψουν και να διχάσουν τις κοινωνίες μας»

Ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Ένωσης
, Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε πως η 11η Σεπτεμβρίου «άλλαξε θεμελιωδώς την παγκόσμια πολιτική ατζέντα» υπογραμμίζοντας ότι: «τα θύματα της τρομοκρατίας δεν ξεχνιούνται».

«Είκοσι χρόνια μετά, τρομοκρατικές ομάδες όπως η Αλ Κάιντα και το Ντάες (ισλαμικό κράτος) παραμένουν ενεργές και επικίνδυνες σε πολλά μέρη του κόσμου, για παράδειγμα στο Σαχέλ, τη Μέση Ανατολή και το Αφγανιστάν. Οι επιθέσεις τους έχουν προκαλέσει χιλιάδες θύματα σε όλο τον κόσμο, τεράστιο πόνο και ταλαιπωρία. Προσπαθούν να καταστρέψουν ζωές, να βλάψουν τις κοινότητες και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας» είπε ο Μπορέλ και πρόσθεσε ότι: «μας υπενθυμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι μια απειλή με την οποία ζούμε καθημερινά».

Παράλληλα, επισημάνει την αποφασιστικότητα για καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε «όλες τις μορφές της, οπουδήποτε».

Επιπλέον, δήλωσε: «Στεκόμαστε με θαυμασμό, ταπείνωση και ευγνωμοσύνη σε όσους διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μας προστατεύσουν από αυτήν την απειλή και σε εκείνους που ανταποκρίνονται μετά τις επιθέσεις».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας τις βασικές αιτίες του βίαιου εξτρεμισμού, αποκόπτοντας τις πηγές χρηματοδότησης των τρομοκρατών και περιορίζοντας το περιεχόμενο των τρομοκρατών στο διαδίκτυο. Πέντε αποστολές ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλο τον κόσμο έχουν εντολή να συμβάλουν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σε όλες μας τις προσπάθειες, δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε τις αθώες ζωές, τους πολίτες και τις αξίες μας, καθώς και να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

Τονίζει: «τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν μάς υποχρεώνουν να επανεξετάσουμε την προσέγγισή μας, συνεργαζόμενοι με τους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και μέσω πολυμερών προσπαθειών».

Τέλος, ο ύπατος εκρπόσωπος δείχνει πόσο σημαντικό είναι να μείνει ενωμένη ολόκληρη η κοινωνία λέγοντας: «Αυτή τη μέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός είναι να σταθούμε ενωμένοι και σταθεροί εναντίον όλων όσοι επιδιώκουν να βλάψουν και να διχάσουν τις κοινωνίες μας. Η Eυρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλους τους εταίρους της για να καταστήσει αυτόν τον κόσμο ένα ασφαλέστερο μέρος»

Πηγή: parapolitika.gr