«Με τη στήριξη της Ελλάδας θα μπορούσαμε να νικήσουμε», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος

«Ελληνικέ λαέ καλημέρα σας […] Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμείς σήμερα», ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μέσω τηλεσύνδεσης, στη Βουλή των Ελλήνων κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ιστορικούς δεσμούς και στη μαρτυρική Μαριούπολη ζητώντας τη δημιουργία μιας νέας «Φιλικής Εταιρείας» για να σωθεί η ελληνική Ομογένεια και η Ουκρανία.

Η τηλεσύνδεση πραγματοποιήθηκε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, του επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, του εκπροσώπου εκ μέρους της ΚΟ του ΜέΡΑ 25 Γιώργου Λογιάδη, ενώ απούσες -όπως είχαν δηλώσει- ήταν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης.

5559841_2

 Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε πως «με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή».

Παράλληλα επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.

«Για πάνω από ένα μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη»

Παίρνοντας τον λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος είπε: «Για πάνω από ένα μήνα ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, αυτή τη μαρτυρική πόλη που καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα». «Ουδέποτε κατάφεραν να χτυπήσουν τις πόλεις ισοπεδώνοντάς τες και ταυτόχρονα αναγκάζοντας το λαό να φύγουν από την πείνα και τις κακουχίες. Οι στρατιωτικοί καταστρέφουν τα πάντα. Δεν υπάρχει κανένα κτήριο που να μην έχει καταστραφεί και 100.000 παραμένουν εκεί. Όλοι τα έχουν δει αυτά. Η Μαριούπολη, το λίνκο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας έχει καταστραφεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι.

«Είναι αδύνατο να βρούμε τις απαρχές αυτής της ελληνικής επαρχίας. Η συνύπαρξη των δύο λαών μας εκεί είναι δεδομένη», υπογράμμισε στη συνέχεια.

5559905

«Η Ουκρανία είναι μια από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες. Θα χάναμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ενθικότητάς μας χάνοντας αυτή τη σχέση με τους Έλληνες. ”Ελευθερία ή θάνατος”, έλεγαν οι Έλληνες επαναστάτες», δήλωσε επιπρόσθετα ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και ένα άλλο πολύ μεγάλο κέντρο του ελληνικού πολιτισμού, η Οδυσσός», επισήμανε.

«Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε», διαμήνυσε.

«Δημιουργία μιας νέας “Φιλικής Εταιρίας” για να σωθεί η ελληνική ομογένεια και η Ουκρανία»

«Η Φιλική Εταιρεία συκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα Φιλική Εταιρεία για να σώσει και την Ουκρανία και τον ελληνισμό στην Ουκρανία», συμπλήρωσε ο Ζελένσκι.

«Με τη στήριξη της Ελλάδας θα μπορούσαμε να νικήσουμε», τόνισε επίσης.

«Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε και τη δική σας επιρροή, ως μέλη της ΕΕ, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη Μαριούπολη», πρόσθεσε. «Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτό που έφτιαξαν μαζί Έλληνες και Ουκρανοί», επισήμανε.

«Παρακαλώ βοηθήστε μας»

Σε ένα σημείο της ομιλίας Ζελένσκι, τον λόγο πήραν δύο Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας. Ο πρώτος, ονόματι Μιχαήλ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, ενώ και ο δεύτερος απηύθυνε έκκληση για βοήθεια.

«Είναι μια πόλη όπου ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώτος.

«Θα κερδίσουμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη»

Συνεχίζοντας ο Ζελένσκι είπε: «Οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίσουν χρήματα από το παγκόσμιο σύστημα. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Τα λεφτά που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πυραύλους».

«Χρειαζόμαστε όπλα, τεθωρακισμένα, αντιαρματικά συστήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία. Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και όσοι έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, Ελλήνων, κατά αμάχων πληθυσμών θα λογοδοτήσουν. Θα κερδίσουμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη», δήλωσε στη συνέχεια ο Ουκρανός πρόεδρος.

Μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, τον λόγο πήρε και πάλι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει του χρέος του ώστε η βοήθεια να ενταθεί και να ενισχυθεί. «Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία» τόνισε ο κ. Τασούλας, καταλήγοντας: «Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία».