Η Βόρεια Μακεδονία σχεδιάζει τις ενταξιακές διαδικασίες στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας
, Ζόραν Ζάεφ μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επεσήμανε πως η χώρα του θα ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες με την ΕΕ. Χαρακτήρισε μάλιστα ακατανόητο το «βέτο» της Βουλγαρίας, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ζήτημα θα λυθεί μέσω διαλόγου.

«Τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν ότι, εάν ολοκληρώσουμε το 100% του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, μπορούμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες ένταξης. Η Βουλγαρία έχει φυσικά τρόπους να το μπλοκάρει. Είμαστε μια μικρή χώρα και θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους», είπε ο πρωθυπουργός Ζάεφ.

Και πρόσθεσε πως, «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος μας, καθώς αποτελεί μια ηγετική δύναμη στα Δυτικά Βαλκάνια», χαρακτηρίζοντας σημαντική την οικονομική συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια.

Εν συνεχεία, τοποθετήθηκε επί των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την ΔΕΣΦΑ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου και με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) για την κατασκευή αγωγού πετρελαίου, ενώ αναφέρθηκε στις ελληνικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή σιδηροδρομικής σύνδεσης Ιταλίας, Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Τι είπε για Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ακόμα ότι έρχεται για δεύτερη φορά στην Αθήνα και μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα ερχόταν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού της Βορείου Μακεδονίας. «Με τον Αλέξη χτίσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έχουμε αναπτύξει φιλική σχέση και μπορούμε να μιλάμε για μια σειρά ζητημάτων. Το ίδιο ελπίζω να ισχύει και με τον νέο πρωθυπουργό».

Πηγή: parapolitika.gr