Τα στοιχεία καταγραφής των μεταναστευτικών ροών τον Μάιο, του συνολικού αριθμού των διαμενόντων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και ανά Περιφερειακή Ενότητα, των μετακινήσεων προς την ενδοχώρα, την κατανομή του μεταναστευτικού πληθυσμού ανά Περιφέρεια καθώς και τα στοιχεία που αφορούν στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου, των εκκρεμών αιτήσεων και των προσφυγών, δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κάνει λόγο για σημαντική μείωση των ροών στα νησιά τον περασμένο μήνα, καθώς οι υπηρεσίες του κατέγραψαν 91% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, ενώ, με εξαίρεση τη Λέσβο, στα άλλα τέσσερα νησιά που πλήττονται (Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη.

metanasteutiko-maios-2020-2

Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι μεταφορές προς την ενδοχώρα. Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει από τα πέντε αυτά νησιά υποδοχής αιτούντων αλλά κι από μικρότερα νησιά 13.728 αιτούντες άσυλο, ενώ μειώθηκαν κατά 16,1% οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και κατά 14,17% οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκκρεμείς αποφάσεις κάτω από 100.000. Συγκεκριμένα, μέσα στον Μάιο εξετάστηκαν 6.264 αποφάσεις ασύλου και 2.030 προσφυγές. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου ανέρχονται πλέον σε 99.936, από 105.501 τον Απρίλιο και 126.181 τον Ιανουάριο του 2020.

metanasteutiko-maios-2020

Με αφορμή τη μηνιαία αυτή αναφορά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σημείωσε πως «η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών και η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασική προτεραιότητα των δράσεών μας. Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 14.000 αιτούντες άσυλο, ενώ οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από 38.400 την 1/1/2020 έφτασαν τους 32.247. Παράλληλα εκδόθηκαν περισσότερες από 6.000 αποφάσεις ασύλου

Σύμφωνα με τον υπουργό, τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια δείχνουν ότι το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης. «Με εξαίρεση τις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας φιλοξενούν αιτούντες άσυλο έως 1% του πληθυσμού τους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.