Σε σχέση με το τεταμένο κλίμα στη Μεσόγειο καθώς και τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης μίλησε στην εφημερίδα «Le Parisien» ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν. Το μήνυμα που τόνισε ο  Γάλλος ΥΠΕΞ ήταν αυτό της επικράτησης της ευρωπαϊκής κυριαρχίας, που σημαίνει τηναλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Λε Ντριάν περιγράφει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τι πρέπει να γίνει, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία έχει γίνει ειδήμων της στρατηγικής του τετελεσμένου γεγονότος και της επιβεβαίωσης ισχύος. Ίσως πίσω απ’ όλα αυτά κρύβονται σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτές οι συγκρουσιακές καταστάσεις δεν είναι αποδεκτές».

Θέληση για διάλογο – Αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο 

Σύμφωνα με τον Λε Ντριάν η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «αποτελεί επί δεκαετίες αντικείμενο προστριβών σχετικά με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου. Οι εντάσεις έχουν αναζωπυρωθεί εξαιτίας της ανακάλυψης κοιτασμάτων αερίου, γεγονός που ώθησε την Τουρκία να επιχειρήσει γεωτρήσεις σε περιοχές εκτός της κυριαρχίας της. Δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: Η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο.

Υπήρξε εξομάλυνση της κατάστασης τις τελευταίες ημέρες, και ίσως οι συζητήσεις βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Παράλληλα, απαιτούνται αποσαφηνίσεις από την Τουρκία για πολλά ακόμη θέματα, όπως για τη Λιβύη, για την κατάσταση στο Ιράκ, στη Συρία… Πρέπει να επικοινωνούμε, οι προσβολές δεν αποτελούν λύση. Η πρόσφατη συνομιλία του προέδρου Ερντογάν με τον πρόεδρο Μακρόν επέτρεψε το άνοιγμα των απαραίτητων διαύλων επικοινωνίας

Ποια η εκτίμησή του σε ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου

«Δεν θέλω να προβώ σε υποθέσεις. Παρατηρώ πως η σθεναρότητα της θέσης μας έχει ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των σχέσεων σε ορθολογικότερες βάσεις. Τόσο το καλύτερο. Στη Μεσόγειο, βρισκόμαστε στη διαδικασία διασαφήνισης των κανόνων λειτουργίας μεταξύ της αποστολής του ΝΑΤΟ, «Sea Guardian», και της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά μεταξύ συμμάχων (σ.σ.: τον Ιούνιο ένα τουρκικό σκάφος είχε απειλητική στάση ενάντια σε γαλλική φρεγάτα)», υποστηρίζει αποκρινόμενος σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ή πολέμου.

Προσφυγικό ζήτημα και αεροσκάφη Rafale 

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για το αν υπάρχουν φόβοι για εργαλειοποίηση του προσφυγικό – μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας, ο Γάλλος υπουργός δήλωσε πως «υπήρξαν δηλώσεις σε αυτή την κατεύθυνση, αλλά προς το παρόν δεν ισχύει κάτι τέτοιο».

Για τα αεροσκάφη Rafale και την πιθανότητα να είναι μια ακριβή επιλογή εν μέσω οικονομικής κρίσης ο Γάλλος υπουργός εκτιμά ότι «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να κατοχυρώσουν την ασφάλειά τους. Αν η Ελλάδα εκτιμά πως χάρη στα γαλλικά μαχητικά εξασφαλίζει την προστασία της, κάτι τέτοιο δεν μπορεί παρά να με ικανοποιεί.»

Πηγή: parapolitika.gr