Τουλάχιστον 600 νοσηλευτές παγκοσμίως πέθαναν από κοροναϊό, εξαιτίας του οποίου εκτιμάται ότι μολύνθηκαν 450.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, ανέφερε το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών.

 Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των νοσηλευτών υπερδιπλασιάστηκε και πλέον τον περασμένο μήνα από 260 που ήταν στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του, τα οποία βασίζονται σε δεδομένα από τουλάχιστον 30 χώρες.

 «Τους τελευταίους δύο μήνες είδαμε τον αριθμό των θανάτων νοσηλευτών ως αποτέλεσμα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο να αυξάνεται από 100 σε πάνω από 600 τώρα και πιστεύουμε πως παγκοσμίως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που μπορεί να έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι γύρω στους 450.000», δήλωσε ο Χάουαρντ Κάτον, διευθύνων σύμβουλος του εδρεύοντος στη Γενεύη ICN στην τηλεόραση του Ρόιτερς (Reuters Television).

 «Οι αριθμοί αυτοί ανεβαίνουν», προσέθεσε.

 Το αληθινό κόστος της πανδημίας ανάμεσα στους επαγγελματίες της υγείας δεν είναι γνωστό, ανέφερε το συμβούλιο, ανανεώνοντάς την έκκλησή του για μεγαλύτερη προστασία τους και συστηματική συγκέντρωση αξιόπιστων δεδομένων.

Το 7% των κρουσμάτων έργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

 Κατά μέσο όρο, το 7% όλων των κρουσμάτων της ασθένειας Covid-19, της ασθένειας των πνευμόνων που προκαλεί ο κοροναϊός, είναι ανάμεσα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, κάτι που σημαίνει πως οι νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας διατρέχουν μεγάλο προσωπικό κίνδυνο «όπως και οι ασθενείς τους οποίους φροντίζουν», ανέφερε.

 Δεδομένου ότι υπάρχουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια καταγεγραμμένα κρούσματα, εκτιμάται ότι κάπου 450.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν μολυνθεί.

 Το ποσοστό μόλυνσης των υγειονομικών διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα: είναι κάτω από το 1% στη Σιγκαπούρη και ξεπερνά το 30% στην Ιρλανδία, όπως ανέφερε. Η Ισπανία και η Γερμανία κατέγραψαν χαμηλούς αριθμούς απωλειών μεταξύ των υγειονομικών παρά τα μεγάλα ξεσπάσματα, πρόσθεσε.

 «Γιατί τα ποσοστά των θανάτων ανάμεσα στους νοσηλευτές εμφανίζονται υψηλότερα σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής;» ερωτά, αναφερόμενο στην περιοχή η οποία σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι πλέον το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

 «Γιατί μερικές χώρες καταγράφουν δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θανάτων μεταξύ των μαύρων, των Ασιατών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας (HCN) που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες; Αυτό είναι ένα θέμα που ήγειρε απευθείας ο Σύλλογος Νοσηλευτών των Φιλιππίνων στο ICN, όσον αφορά τους Φιλιππινέζους εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε.

 Ο ICN εκπροσωπεί 130 εθνικούς συλλόγους και περισσότερους από 20 εκατομμύρια εγγεγραμμένους νοσηλευτές.

 Στο μεταξύ, οι Ισπανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έλαβαν σήμερα το βραβείο Πριγκίπισσα των Αστουριών ντε λα Κονκόρντ, για το «ηρωικό πνεύμα αλληλεγγύης» που επέδειξαν, με κίνδυνο της ζωής τους, στη διάρκεια της μάχης κατά του νέου κοροναϊού.

 Η κριτική επιτροπή συνεχάρη τους χιλιάδες ανθρώπους που «στα δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα υγείας και σε άλλες υπηρεσίες, ήταν σε άμεση επαφή με ασθενείς που προσβλήθηκαν από την Covid-19, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ασθένειας αυτής».

Η εικόνα στην Ισπανία

 Οι ιατρικοί σύλλογοι κατέγραψαν περίπου 50 θανάτους μεταξύ των υγειονομικών στην Ισπανία, όπου η πανδημία προκάλεσε συνολικά περισσότερους από 27.000 θανάτους.

 Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας μολύνθηκαν στη χώρα, δηλ. το 22% του συνόλου των επιβεβαιωμένων, μέσω διαγνωστικών τεστ, κρουσμάτων.

 «Με το πνεύμα ηρωικής αλληλεγγύης το οποίο επέδειξαν, αναλαμβάνοντας μεγάλους κινδύνους και προσωπική ζημία, περιλαμβανομένου του κινδύνου για την ίδια τους τη ζωή, έγιναν ήδη το σύμβολο» της μάχης κατά του ιού, σημειώνει η κριτική επιτροπή.

 Το βραβείο της Πριγκίπισσας των Αστουριών, που θεωρείται ως το Νόμπελ του ισπανόφωνου κόσμου, απονέμεται από το 1981 σε ανθρώπους ή θεσμούς σε διάφορους τομείς, όπως οι τέχνες, οι επιστήμες ή ο αθλητισμός.

 Στην κορύφωση της πανδημίας, σε υπερκορεσμένα νοσοκομεία, οι επαγγελματίες διαμαρτύρονταν για ελλείψεις κλινών ή αναπνευστήρων για τους ασθενείς, καθώς και για ελλείψεις εξοπλισμού προστασίας για τους ίδιους.

Πηγή: parapolitika.gr