Αποκλείεται το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Η προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστικής κάλυψης συνεχίζεται με συστηματική προσπάθεια, τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου «ξορκίζουν» τα σενάρια για το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου, τρίτου lockdown, όπως έκανε ήδη η Αυστρία και σκέπτεται να κάνει η Γερμανία.

Με τον αριθμό των εμβολιασμένων τουλάχιστον με την πρώτη δόση να φτάνει τις προσεχείς ημέρες τα 7.000.000, στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν συζητούν το σενάριο επιβολής εκ νέου οριζόντιων αυστηρών μέτρων όπως είναι ο γενικός περιορισμός της κυκλοφορίας.

Τις τελευταίες ημέρες τα ραντεβού που προγραμματίζονται για την πρώτη δόση είναι γύρω στις 20.000 ανά ημέρα, ενώ πριν τα νέα μέτρα κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 7.000, επισημαίνουν χαρακτηριστικά και υπογραμμίζουν ότι πέρα από τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, συνεχίζονται οι επισκέψεις κινητών μονάδων σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, καθώς και το πρόγραμμα των κατ’ οίκον εμβολιασμών.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέκλεισε το ενδεχόμενο απόφασης για lockdown., «Ούτε στην επιτροπή πλέον καταγράφεται τάση εισήγησης για lockdown» πρόσθεσε μάλιστα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως, με βάση τα στοιχεία της πανδημίας, οι επιδημιολογικοί δείκτες θα παρουσιάζουν επιδείνωση, με το καλό σενάριο να θέλει την κορύφωση των κρουσμάτων την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και το κακό σενάριο να εντοπίζει την κορύφωση μετά τα Χριστούγεννα.

Κατά της λύσης του lockdown τάχθηκε και η αναπληρωτής υπουργός υγείας, Μίνα Γκάγκα. «Δεν είναι θέμα lockdown, είναι θέμα να προσέξουμε ο καθένας τον εαυτό μας, τους δικούς, τις οικογένειές μας και τους φίλους μας» είπε μιλώντας το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του MEGA, υπογραμμίζοντας ότι τα «αστυνομικού τύπου μέτρα δεν θα βοηθήσουν καλύτερα».

Προ πέντε μόλις ημερών εξάλλου, στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Κυβέρνηση και κοινωνία, όμως, υπογράψαμε μαζί ένα συμβόλαιο τιμής: να μην ξανακλείσουμε, με ασπίδα το εμβόλιο. Και πρέπει να τηρήσουμε τους όρους αυτής της συμφωνίας».

Βαρόμετρο για την εξέλιξη της πανδημίας αποτελεί και η τρίτη δόση, στην οποία η κυβέρνηση και η επιτροπή δίνουν πολύ μεγάλη σημασία.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αυτή τη στιγμή οι δικαιούχοι είναι λίγο πάνω από 2.827.000, δηλαδή το 43% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί (32,6% των δικαιούχων) και περίπου 700.000 άλλοι δικαιούχοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (24,4%). Με άλλα λόγια, έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί ή δρομολογηθεί η χορήγηση της τρίτης δόσης περίπου στο 57% των πολιτών που μπορούν να την λάβουν.