Αναμένεται η έγκριση των αποτελεσμάτων μέχρι το φθινόπωρο

Την δοκιμή εμβολίων σε βρέφη έξι μηνών επιχειρούν οι εταιρίες Pfizer και Moderna καθώς ήδη προετοιμάζονται και αναμένεται να καταθέσουν σχετικό αίτημα. Μέχρι το φθινόπωρο οι δύο φαρμακοβιομηχανίες θα περιμένουν την σχετική έγκριση έχοντας τα αποτελέσματα και από τον αμερικανικό οργανισμό υγείας.

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι δοκιμάζει το εμβόλιο Covid-19 σε παιδιά 12-14 ετών και επιβεβαίωσε στην εφημερίδα New York Times ότι τις επόμενες εβδομάδες οι κλινικές μελέτες επεκτείνονται σε βρέφη 6 μηνών, με την προοπτική να υποβληθούν τα δεδομένα στις ρυθμιστικές αρχές το φθινόπωρο.

 Ανάλογα σχέδια έχει η επίσης αμερικανική Moderna, η οποία ανέφερε στους NY Times και το Insider ότι κι αυτή θα υποβάλλει σχετικό αίτημα στην FDA στις αρχές φθινοπώρου.

 «Η Moderna εκτιμά ότι τα δεδομένα για τον παιδιατρικό πληθυσμό θα είναι διαθέσιμα το φθινόπωρο» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

 H Pfizer είχε αποκαλύψει τα σχέδιά της κατά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της στις 4 Μαρτίου, όταν ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει άδεια για τις ηλικίες 2-11 ετών τον Σεπτέμβριο και για τις ηλικίες 6 μηνών έως 2 ετών μέχρι τον Νοέμβριο.

 Ενισχυτικές δόσεις από τον Δεκέμβριο

Και οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν παράλληλα ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων mRNA που έχουν τροποποιηθεί για την αντιμετώπιση μεταλλαγμένων στελεχών, αν και παραμένει ασαφές αν οι ενισχυτικές δόσεις είναι όντως απαραίτητες.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά έχει πάντως δηλώσει ότι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να αρχίσουν να χορηγούνται από τον Δεκέμβριο.

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna έχει εκτιμήσει από την πλευρά του ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενο των συστημάτων Υγείας, θα μπορούσαν να λάβουν ενισχυτικές δόσεις από τον Σεπτέμβριο.

 Η Pfizer αναπτύσσει επίσης διπλό εμβόλιο για την πρόληψη της Covid-19 και του πνευμονόκοκκου στους ηλικιωμένους.

Πηγή: parapolitika.gr