Μήνυμα στους πολίτες με τον τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο έστειλε η κυβέρνηση αναφορικά με το φετινό Πάσχα.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε θα υπάρξει στο μέλλον πεδίο στο έντυπο της μετακίνησης που να προβλέπει “επισκέπτομαι τον γείτονα, τον φίλο ή τον συγγενή» ανεφερε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Για αυτό μένω στο σπίτι μου ή ακολουθώ μία από τις έξι επιλογές που υπάρχει στο έντυπο όταν χρειάζεται να μετακινηθώ και δεν μπορώ να κάνω με ηλεκτρονικό τρόπο κάποια από τις συγκεκριμένες μετακινήσεις που προβλέπονται εκεί. Επομένως μένω στο σπίτι αυτές τις ημέρες, προσπαθώ να διαφυλάξω αυτό που κέρδισα με τόσο κόπο τις προηγούμενες εβδομάδες και να μπορέσουμε στο τέλος του Απρίλη να δούμε ένα σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί, μίας σταδιακής, μακρόσυρτης επανόδου προς την πραγματικότητα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να προσθέσει:

«Οι Έλληνες έχουν ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, η συντριπτική πλειονότητα εφάρμοσε τα μέτρα και αυτό πιστεύουμε θα κάνει και τώρα. Επαφίεται σε εμάς να μείνουμε στο σπίτι μας, να ακολουθήσουμε τα μέτρα για να μπορέσουμε και θα έχουμε όλο το χρόνο γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα το επόμενο διάστημα».

Τα έκτακτα μέτρα, οι νέες απαγορεύσεις και η επάνοδος στην κανονικότητα

Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι υπάρχει πάντα και η έσχατη λύση που ακούει στο μέτρο απαγόρευση κυκλοφορίας ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα, κάτι που από την κυβέρνηση τονίζουν πως δεν έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων το βράδυ της Ανάστασης (από τις 8 το Μεγάλο Σάββατο, που κλείνουν τα καταστήματα) και ανήμερα το Πάσχα.

Υπό το φόβο ορισμένοι να αψηφήσουν τον κίνδυνο παραβιάζοντας τα μέτρα αυτοπεριορισμού την βραδιά της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα εξαιτίας του… οβελία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας επανέλαβε χθες ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων «για να γιορτάσουμε την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα», βάζοντας φρένο σε επιχειρούμενες εορταστικές συναθροίσεις και οικογενειακά γεύματα.

Η πιθανότητα ορισμένοι από τους πολίτες να επιχειρήσουν να ξεφύγουν μέσα από «εναλλακτικές» διαδρομές μελετάται διαρκώς από το κυβερνητικό επιτελείο, με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό να πραγματοποιούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα συστηματικούς ελέγχους, ανεβάζοντας περισσότερο στροφές τις επόμενες ημέρες. Σε μια προσπάθεια αποτροπής πιθανής «ανταρσίας» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε χθες ότι ελέγχονται ήδη οι παλιές και νέες εθνικές οδοί, οι παράδρομοι, οι σταθμοί των ΚΤΕΛ και των τρένων, όπως και όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενδεχόμενου αδιεξόδου -συνοδευόμενο από τσουχτερά πρόστιμα- σε όσους το αποτολμήσουν να σπάσουν τους κανόνες προστασίας.

Να καθίσει στο σπίτι προτρέπουν σε όλους τους τόνους και το ποίμνιο της εκκλησίας οι ειδικοί επιστήμονες, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού και υπερμετάδοσης του ιού μεταξύ των πιστών. Οι ακολουθίες θα πραγματοποιηθούν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα «κεκλεισμένων των θυρών» και οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς επανέλαβαν χθες τόσο ο κ. Πέτσας, όσο και ο κ. Χαρδαλιάς, ώστε να μην εξελιχθούν ξανά περιστατικά «ανυπακοής» όπως αυτά στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, τα οποία η κυβέρνηση αποδοκίμασε δημόσια χθες. «Κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν επιτέλους ότι δεν είναι περισσότεροι πιστοί χριστιανοί από άλλους» ξεκαθάρισε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και «πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδου και τους νόμους του ελληνικού Κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, σε παράταση της καραντίνας σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο προχώρησε χθες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στεγανοποιήσει τους οικισμούς αυτούς, ενώ σε ισχύ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα παραμείνει η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις παραλιακές ζώνες και τους ανοιχτούς, δημόσιους χώρους, ώστε να μην επιχειρηθεί η «άλωσή» τους τις ημέρες των γιορτών, λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.

Για το λόγο αυτό, παρατείνεται ο περιορισμός κίνησης πολιτών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι και τις 20 Απριλίου, ενώ ανάλογος περιορισμός θα ισχύσει για αρκετά σημεία και στο παραλίμνιο μέτωπο του Δήμου Ιωαννιτών μέχρι και τις 27 Απριλίου από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης και όλο το 24ωρο τα Σάββατα και τις Κυριακές.

Το σχέδιο για σταδιακή άρση των μέτρων- Προτεραιότητα σε σχολεία, καταστήματα

Η δουλειά όμως για τα επόμενα βήματα έχει ξεκινήσει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το χτεσινό του διάγγελμα έδωσε το σύνθημα για την επανεκκίνηση και την Ελλάδα του αύριο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου συλλέγουν από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις προτάσεις για την «σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών» και την επόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το τελικό σχέδιο, με την εισήγηση των ειδικών να διαδραματίζει τον κυρίαρχο ρόλο.

Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία δίνεται σε σχολεία, όχι απαραίτητα σε όλες τις βαθμίδες ταυτόχρονα, όπως και στα εμπορικά καταστήματα, ενώ καφέ και εστιατόρια βρίσκονται προς το τέλος της λίστας. Η οριστική άρση των μέτρων δεν πρέπει να αναμένεται πριν τα μέσα Ιουνίου. Υπάρχουν σκέψεις όμως για επιμήκυνση κάποιων περιορισμών για ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται μεγαλύτερη προστασία από τον ιό. «Πάνω απ’ όλα, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ειδικών μέτρων.