Η επιτροπή αυτή συνιστά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε περίπου 30 εκατομμύρια Βρετανούς έξι μήνες αφότου έκαναν τη δεύτερη δόση

«Πράσινο» φως για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον κοροναϊό σε όλους τους πολίτες ηλικίας άνω των 50 ετών, έδωσε η Κοινή Επιτροπή για τον Εμβολιασμό και την Ανοσία (JCVI) στη Βρετανία, σε μια μάχη με το χρόνο για να αποφύγει η χώρα ένα νέο lockdown το χειμώνα.

Ειδικότερα η επιτροπή αυτή συνιστά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε περίπου 30 εκατομμύρια Βρετανούς, έξι μήνες αφότου έκαναν τη δεύτερη δόση, έσχατο μέσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σύμφωνα με την κυβέρνηση Τζόνσον.

Τα μέλη της επιτροπής ενέκριναν τα σχέδια μετά τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου στο Ισραήλ και άλλες χώρες του πλανήτη, αλλά και μια μεγάλη μελέτη στη Βρετανία, που υποδεικνύει ότι η ανοσία από τα εμβόλια εξασθενεί μετά από μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Τζόνσον δεχόταν εντεινόμενες πιέσεις να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ισραήλ, των ΗΠΑ και άλλων κρατών που έχουν ξεκινήσει σχετικά προγράμματα εδώ και μήνες.

Οι Βρετανοί πολίτες, που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες εκείνων για την τρίτη δόση, θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer, ανεξάρτητα από το ποιο εμβόλιο είχαν κάνει αρχικά ή εναλλακτικά θα τους χορηγηθεί μισή δόση του εμβολίου της Moderna καθώς προτιμώνται τα σκευάσματα τεχνολογίας mRNA βάσει των αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών. Όσοι αδυνατούν να κάνουν τέτοια εμβόλια λόγω αλλεργιών, θα κάνουν αναμνηστική δόση με το σκεύασμα της AstraZeneca. Προτεραιότητα θα δοθεί πάντως στους τρόφιμους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και στους εργαζομένους στον κλάδο υγείας.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, είπε ότι αναμένει να ξεκινήσει «εντός ημερών» η χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων σε κέντρα εμβολιασμού και ιδιωτικά ιατρεία. Προειδοποίης επίσης για έναν δύσκολο χειμώνα παρά την «απίστευτη επιτυχία» μέχρι τώρα της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Βρετανία που απέτρεψε σύμφωνα με εκτιμήσεις κάπου 24 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και 112.000 θανάτους. «Γνωρίζουμε ότι η πανδημία είναι ακόμη ενεργή, δεν την έχουμε ξεπεράσει. Γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας μπορεί να είναι πιθανώς δύσκολος σε κάποιες φάσεις κι ότι πιθανώς να επιστρέψουν κι άλλοι ιοί του αναπνευστικού, όπως εκείνος της γρίπης», επεσήμανε.

Πηγή: parapolitika.gr