Η ιστορία ανέλιξης, καταστροφής και εκ νέου απογείωσης του Λούλα ντα Σίλβα, που θα αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου της Βραζιλίας από 1 Ιανουαρίου, είναι παροιμιώδης

Οι ψηφοφόροι στη Βραζιλία εξέλεξαν τον πρώην Πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να ηγηθεί για άλλη μια φορά της χώρας.

Οι υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα πανηγυρίζουν ξέφρενα στους δρόμους.

Η λεωφόρος Παουλίστα στο Σάο Πάολο γεμίζει με το όνομα του νέου Προέδρου της Βραζιλίας

Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί του Μπολσονάρου, απογοητευμένοι με το εκλογικό αποτέλεσμα, έβαλαν τα κλάματα.

Ο 77χρονος Λούλα έλαβε το 50,9% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, έναντι 49,1% του ακροδεξιού απερχόμενου Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου και θα αναλάβει από τη 1 Ιανουαρίου.

Το φιλί με τη νέα πρώτη κυρία

Από το βήμα του νικητή ο Λούλα έδωσε ένα φιλί γεμάτο αγάπη στη νέα πρώτη κυρία της Βραζιλίας. Ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που το ζευγάρι δεν κρύβει την αγάπη του δημοσίως.

kiss

Πρόκειται για την 56χρονη και κατά 21 χρόνια νεότερή του Ροζανγκέλα ντα Σίλβα. Κοινωνιολόγος και ενεργό μέλος του εργατικού κόμματος από το 1985.

Η σχέση τους δημοσιοποιήθηκε μόλις τον Μάιο του 2019 και 2 χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν σε στενό κύκλο.

Πρόκειται για την τρίτη σύζυγο του Προέδρου της Βραζιλίας. Το 2017 ο Λούλα έχασε τη δεύτερή του σύζυγο Μαρίσια Λετίσια, με την οποία ήταν μαζί 30 χρόνια και απέκτησαν τέσσερα παιδιά, ενώ το 1971 είχε χάσει την πρώτη σύζυγό του, Μαρία ντε Λουρντ, από επιπλοκές ηπατίτιδας.

Στη φυλακή για 580 μέρες

Λιγότερο από 3 χρόνια πριν ήταν ακόμη στη φυλακή. Αφού βγήκε προετοίμασε την πολιτική του επιστροφή. Πολλοί πολίτες πίστεψαν ότι θα είναι ο σωτήρας της Βραζιλίας.

Ο Λούλα επανέρχεται στην Προεδρία της Βραζιλίας ύστερα από δύο θητείες από το 2003 ως το 2010 και 580 μέρες φυλακής.

Το 2005 κατηγορήθηκε για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς και το 2017 καταδικάστηκε σε εννιά χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Κατηγορήθηκε πως έλαβε παραθαλάσσιο διαμέρισμα σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση συμβάσεων δημόσιων έργων σε κατασκευαστική εταιρεία.

Πώς έγινε από μεταλλωρύχος… Προέδρος της Βραζιλίας

Γεννήθηκε το 1945 και είναι το έβδομο από τα οκτώ παιδιά οικογένειας πάμφτωχων αγροτών στη βορειοανατολική Βραζιλία.

Από τα 14 του ξεκίνησε να εργάζεται σαν μεταλλωρύχος και πολύ γρήγορα αναδείχθηκε πρόεδρος του συνδικάτου.

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς και το 2003 έγινε ο πρώτος αριστερός Πρόεδρος της Βραζιλίας.

Πηγή: parapolitika.gr