Κατεπείγουσα ερώτηση για «τον κίνδυνο νέας μαζικής αποστολής προσφύγων στο Αιγαίο από την Τουρκία», κατέθεσε προς την Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη.

Μέσω αυτής επισημαίνει τον κίνδυνο εφαρμογής ενός «νέου σχεδίου της Τουρκίας», ώστε «να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε. κλιμακώνοντας ξανά τη μεταναστευτική πίεση, υπό το φως μάλιστα της εκτεταμένης απειλής για τη δημόσια υγεία λόγω της πανδημίας της COVID-19».

Στην ερώτησή της, η ευρωβουλευτής, αφού επισημαίνει την «αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής υβριδικής επίθεση στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο», αναφέρει ότι «συναγερμός έχει σημάνει ξανά στις ελληνικές αρχές, καθώς πλοία “φαντάσματα” γεμάτα εξαθλιωμένους μετανάστες προωθούνται στα ελληνικά χωρικά ύδατα υπό την καθοδήγηση των τουρκικών αρχών».

Πρόκειται, όπως σημειώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, «για παροπλισμένα και επικίνδυνα πλοία χωρίς σημαία και νηολόγιο, που βρίσκονται σε ετοιμότητα στα τουρκικά παράλια, προκειμένου να μεταφέρουν χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά νησιά». Προσθέτει, δε, ότι «οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν στενά τις ενέργειες της Τουρκίας, ώστε να αποτρέψουν την εκ νέου μαζική αποστολή αλλοδαπών, αυτή τη φορά προς το Αιγαίο, και να εντοπίσουν τα ύποπτα πλοία πριν από την αναχώρησή τους από τις τουρκικές ακτές».

Για τους λόγους αυτούς, η κ. Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, η οποία είναι και αντιπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ρωτά συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς αξιολογεί την ανωτέρω κατάσταση, δεδομένου ότι στην περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ συμμετέχουν ενεργά ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής; Και
Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει παράνομα στην Ευρώπη πλοία με μετανάστες θετικούς στον κορονοϊό;