Στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν για τα ελληνοτουρκικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίου Kadir Has Κωνσταντίνος Υφαντής.

Αναφερόμενη στην αναδίπλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ για τα περί συμφωνίας συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι «όλοι έχουν απογοητευθεί από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ», ενώ σημείωσε ότι η τοποθέτησή του χαρακτηρίζεται «τουλάχιστον ανησυχητική».

Εξάλλου, «κανένα έδαφος εφαρμογής δεν έχει η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ», ο ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό διότι, όπως σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ, η Τουρκία δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο και φυσικά θέλει να βάλει μια μεγάλη ατζέντα στο τραπέζι για τα ελληνοτουρκικά.

Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Γερμανίας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ενώ αναφέρθηκε στις θετικές δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων από τον καγκελαριο της Αυστρίας Σ. Κουρτς και τον ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ.

«Πιστεύω ότι για πρώτη φορά η ΕΕ εννοεί τις κυρώσεις» είπε μεταξύ άλλων. «Αν δεν αποκλιμακώσει η Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων».

Σχετικά με το Ορούτς Ρέις και τις κινήσεις του στην περιοχή, η κ. Βόζεμπερκ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επόμενες Navtex που μπορεί να εκδοθούν από την Τουρκία και που μπορεί «να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ακόμη και τα υποτιθέμενα δικαιώματα, από τα 6 έως τα 12 μίλια». Σε αυτήν την περίπτωση, «η απάντηση από την Ελλάδα θα είναι πολύ σκληρή» είπε.

Ενώ απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση άργησε να θέσει στην ΕΕ το θέμα των κυρώσεων.