Διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους

Τροπολογία που προβλέπει αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων σε βάρος των καταδικασθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής αναμένεται να καταθέσει εντός της ημέρας στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Με την τροπολογία, που θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται ήδη στη Βουλή για τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση κι αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Τρίτη, θα προβλέπεται ότι οι καταδικασθέντες δεν θα μπορούν να έχουν θέσεις διοίκησης σε πολιτικούς σχηματισμούς.

Διαγραφή από τους εκλογικούς καταλόγους

Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει αυστηροποίηση και σαφή καθορισμό του νομικού πλαισίου, σχετικά με την αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των καταδικασθέντων για κακουργηματικές πράξεις.

Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για το νέο εκλογικό σύστημα στην αυτοδιοίκηση και θα προβλέπεται τόσο η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές, όσο και το δικαίωμα ψήφου για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, καθώς με βάση τις προβλέψεις της σχετικής τροπολογίας θα οι καταδικασθέντες για κακουργηματικές πράξεις θα διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους όσο εκτίουν την ποινή τους.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Ηλίας Κασιδιάρης όσο και ο Γιάννης Λαγός έχουν ιδρύσει δικά τους ακροδεξιά φασιστικά κόμματα μετά την διάλυση ουσιαστικά της Χρυσής Αυγής όταν έμεινε εκτός Βουλής το 2019.

Μάλιστα στο κόμμα του Λαγού συμμετείχαν και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής (Καιάδας) και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Γιάννης Λαγός είναι εν ενεργεία ευρωβουλευτής και μάλιστα απαιτεί να φεύγει από τις φυλακές Δομοκού και να πηγαίνει στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα για να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις εργασίες της Ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου. Ενα αίτημα που θα εξεταστεί κάποια στιγμή από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών (ΚΕΜ).