Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ
, επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παραγωγή, εξαγωγή και διάθεσή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Ο λόγος που ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία από την αξιωματική αντιπολίτευση είναι για να «μετρήσουν» πόσοι «γαλάζιοι» βουλευτές συμφωνούν με τον νομοθέτημα, αλλά και να εκμεταλλευτεί την πολυφωνία που υπάρχει στην κυβέρνηση για το θέμα της φαρμακευτικής κάνναβης. Νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στη Βουλή τόνισε «είναι καλοδεχούμενη η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα της κάνναβης» και χαρακτήρισε πράξη πολιτικής γενναιότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη συμπληρώνοντας «καλωσορίζουμε τη ΝΔ στον κόσμο του πραγματικού βεβαία δεν έχετε πράξει του ίδιο στο θέμα των Πρεσπών».

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν

Στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί, μέχρι τώρα, για συζήτηση και ψήφιση τέσσερις υπουργικές τροπολογίες και τέσσερις βουλευτικές τροπολογίες.

Η πρώτη υπουργική τροπολογία αφορά «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων»,
η δεύτερη φέρει τον τίτλο «Καθορισμός, κλιμάκωση και διαδικασία επιβολής κυρώσεων κατά τους ελέγχους στο πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς στο πεδίο της ασφάλειας και συμμόρφωσης βιομηχανικών προϊόντων αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας».

Η τρίτη υπουργική τροπολογία αφορά διατάξεις σχετικά με την «Τροποποίηση του κυρωτικού Πλαισίου στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων σε εφαρμογή του ν. 4512/2018 για την άσκηση εποπτείας – Τροποποίηση των άρθρων 3, 22 και 23 του ν. 4235/2014. 2. Διαλειτουργικότητα Γενικού Εμπορικού Μητρώου – Τροποποίηση του άρθρου 91 του ν. 4635/2019. 3. Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο για την ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιχορήγηση Επιχειρήσεων Εστίασης για την Προμήθεια Θερμαντικών Σωμάτων Εξωτερικού Χώρου».

Και η 4η αφορά το Αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο ενισχύσεων ειδικών κατηγοριών δραστηριοτήτων πληττόμενων από την πανδημία του κοροναϊού COVID-19». Η τέταρτη υπουργική τροπολογία αφορά διατάξεις για «Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Οι βουλευτικές τροπολογίες που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής είναι τέσσερις

Δύο από αυτές αφορούν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και έχουν κατατεθεί από τον εισηγητή της μειοψηφίας Αλέξη Χαρίτση.

Η μία αφορά την άδεια παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης με τη μορφή ξηρού ανθού για εξαγωγή και εγχώρια διάθεση.

Η δεύτερη αφορά την προσθήκη περιοχών καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης και σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, οι οποίες έχουν διατεθεί για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Επίσης, έχουν κατατεθεί ακόμα δύο βουλευτικές τροπολογίες. Από τον βουλευτή της ΝΔ Ιάσονα Φωτήλα, που αφορά τη χορήγηση παράτασης για ολοκλήρωση τυπικών διαδικασιών σύστασης ενεργειακών κοινοτήτων και η δεύτερη απο τον βουλευτή της ΝΔ Σίμου Κεδίκογλου για να παραταθεί έως 31/8/2021 η ισχύς των αδειών του ν. 3054/2002 (Α 230) που έχουν λήξη ή λήγουν από 1/1/2021 έως 31/7/2021 λόγω προβλημάτων έκδοσης φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας εξαιτίας της πανδημίας.