Από το 2018 έχουν εντοπιστεί ίχνη του παράνομου Pegasus στην Ελλάδα

Αυστηρό ξεκαθάρισμα έκαναν από την Βουλή, σχετικά λογισμικό Predator το οποίο δεν είναι διαθέσιμο από το Ελληνικό Δημόσιο, τόσο ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αλλά και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.

 Ειδικότερα οι κ.κ. Γεραπετρίτης και Κοντολέων σύμφωνα με πληροφορίες διαβεβαίωσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας κατά την έκτακτη συνεδρίαση για την εξέταση της υπόθεσης απόπειρας παρακολούθησης του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει το λογισμικό Predator ή άλλο παράνομο σύστημα παρακολουθήσεων .

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ξεκαθάρισαν ότι η ΕΥΠ ή άλλη κρατική υπηρεσία ουδέποτε προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό άμεσα ή έμμεσα.

Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα διαθέτει από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

 Επικαλούμενος περιπτώσεις υβριδικού πολέμου και κατασκοπίας από την γειτονική χώρα πρόσθεσε πως δεν γίνεται γνωστοποίηση μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες χώρες.

 Ο Υπουργός Επικρατείας, απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με την εταιρία «Krikel» ενημέρωσε τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας πως η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει καμία σύμβαση με την εν λόγω εταιρεία ωστόσο πρόσθεσε ότι το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε αρμόδιος Υπουργός Νίκος Τόσκας σύναψε σύμβαση με την «Krikel».

Από το 2018 ίχνη του παράνομου Pagasus στην Ελλάδα

 Πέραν αυτών ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης φέρεται να παρουσίασε αναλυτικό χάρτη με βάση έρευνα για την δράση του παράνομου συστήματος παρακολουθήσεων Pegasus ο οποίος δείχνει ίχνη του λογισμικού και στην Ελλάδα το 2018 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 Επίσης, επικαλέστηκε έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

 Σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

 Από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ εμφανίστηκαν σε πλήρη σύμπλευση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης και ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν για άλλη μια φορά να συνδέσουν την απόπειρα παγίδευσης στο εξωτερικό που κατήγγειλε ο κ. Ανδρουλάκης με την υπόθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τις καταγγελίες του ΚΚΕ από το 2016 για παρακολουθήσεις στον Περισσό αλλά και δημοσιεύματα των εφημερίδων Δημοκρατία και ΕΦΣΥΝ για χακαρίσματα και δήθεν παρακολουθήσεις 12χρονων προσφυγόπουλων και δικηγόρων για μετανάστες.

 «Όποιος παρακολουθούσε τον Κουκάκη παρακολουθούσε και τον Ανδρουλάκη» φέρεται να είπε ο κ. Καστανίδης ο οποίος στη συνέχεια μπέρδεψε τον Πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστο Ράμμο με τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων και του επιτέθηκε για την Εθνική Υπηρεσία Τηλεπικοινωνιών.

 Όπως φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, ετησίως υποβάλλονται 15.700 αιτήματα για άρση απορρήτου, με την ΕΥΠ έχει μικρό υποσύνολο από αυτές. Το 2021 μειώθηκε αυτό το υποσύνολο κατά 40%, ενώ σχετικά με τα χρήματα του λεγόμενου «ειδικού λογαριασμού», αυτά διατέθηκαν σε κατασκευαστικές διαδικασίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διοικητής της ΕΥΠ εξήγησε πως το λογισμικό Pegasus είναι παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς ανιχνεύθηκε το 2018 σε 45 χώρες και στην Ελλάδα. Η ύπαρξη μολυσματικού λογισμικού στον ελλαδικό χώρο δεν σημαίνει και δραστηριότητα στον ελληνικό χώρο, φέρεται να τόνισε ο κ. Κοντολέων, υπενθυμίζοντας πως λόγω της αλματώδους τεχνολογικής εξέλιξης, οι απειλές αυτές πλέον δεν συμβαίνουν τοπικά, αλλά είναι διεθνείς.

 Ο Διοικητής της ΕΥΠ, τόνισε πως η Υπηρεσία είναι σε επικοινωνία με την Ευρώπη και πως το καθεστώς των νόμιμων επισυνδέσεων δεν έχει αλλάξει, εκτός από το ότι το 2018 εξαλείφθηκε η έγκριση εισαγγελέα Αρείου Πάγου.

 Υπενθυμίζεται πως η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση επιχείρησε να θωρακίσει τη Χώρα και να προστατέψει τους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την Οδηγία 2016/680 για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από αστυνομικές και δικαστικές αρχές που έπρεπε να ενσωματωθεί ως τις 6 Μαΐου 2018, η Ελλάδα την ενσωμάτωσε και ψήφισε τον εφαρμοστικό νόμο για τον κανονισμό 2016 /679 (Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων) με το νόμο 4624 /2019, στις 29 Αυγούστου 2019.

 Η καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης είχε ως συνέπεια να καθυστερήσει και η πλήρης εφαρμογή του κανονισμού και της οδηγίας των προσωπικών δεδομένων εφαρμόζοντας μέχρι τότε το Ν.2472. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μάλιστα τον Ιούλιο του 2019 κάλεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επιβάλει κυρώσεις για την ασυνέπεια του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που απεφεύχθη χάρη στην άμεση νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2019, όποτε και ψηφίστηκε ο νόμος 4624/2019 (Ενσωμάτωση Οδηγίας και εφαρμοστικός νόμος).