Συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ με τη φιλοδοξία να αντιμετωπιστεί η «πανθομολογούμενη δυσλειτουργία των αποκεντρωμένων διοικήσεων», προανήγγειλε ότι θα καταθέσει το προσεχές διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκη Βορίδης, μιλώντας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στο ίδιο πάνελ, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ανδρίτσος και είχε ως κεντρικό θέμα την περιφερειακή διακυβέρνηση, συμμετείχαν και οι περιφερειάρχες Αττικής, Γιώργος Πατούλης και Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (European Public Law Organization) και δύο φορές υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών (2007, 2009).

Ο κ. Βορίδης αναγνώρισε ότι στο πεδίο της άσκησης εποπτείας επί των ΟΤΑ από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις εντοπίζονται καθυστερήσεις, αγκυλώσεις και δυσλειτουργίες.

Ανέφερε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιάσει μια συνολική παρέμβαση στο ζήτημα της εποπτείας των ΟΤΑ, η οποία, όπως είπε, πρέπει να γίνει αποτελεσματική, ουσιαστική, λειτουργική και λιτή. «Αυτό σημαίνει», πρόσθεσε, «ότι θα πρέπει να επιτευχθεί αύξηση της ταχύτητας ώστε να μη χρονίζουν αποφάσεις προς έλεγχο, να ξαναδούμε τι είδους έλεγχος θέλουμε να είναι αυτός, για ποια μεγέθη και για ποιες αποφάσεις».

Ο υπουργός τόνισε επίσης την ανάγκη να αξιολογηθεί ο θεσμός του Συντονιστή των αποκεντρωμένων διοικήσεων «να δούμε αν αυτός ο θεσμός έχει λειτουργήσει».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η συζήτηση που θα ακολουθήσει για τις νέες αρμοδιότητες προς τις περιφέρειες θα πρέπει να γίνει με απόλυτη συνεννόηση με τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις και τόνισε ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αναγκαίο να συνοδευτεί από αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων και προσωπικού προς τους ΟΤΑ, αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες τω τοπικών κοινωνιών.

«Το κρίσιμο είναι η βελτιστοποίηση της επάρκειας και της λειτουργίας των διοικητικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών, καθώς και των σχέσεων των διαφόρων επιπέδων λειτουργίας των διοικήσεων προκειμένου να παράγεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.