Τι είπε για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων

Για τον τρόπο με τον οποίο οι εμβολιασμένοι
θα εξαιρούνται από περιορισμούς που θα ισχύουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

«Θα έχω εγώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Θα υπάρχουν εξαιρέσεις – περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους και επομένως εγώ επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου, θα μπορώ να πω ότι εγώ εξαιρούμαι από τους περιορισμούς αυτούς», δήλωσε ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον «ΑΝΤ1».

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «αυτό σχετίζεται με τη σύμβαση εργασίας των εν λόγω εργαζόμενων, όπως συνέβη και με τα self test, που είναι υποχρεωτικό για να εργαστεί κάποιος και αν δεν κάνει θα πρέπει να πάρει άδεια ή να χάσει το μεροκάματό του».

«Μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού συμμετέχει στον εμβολιασμό. Προφανώς υπάρχει και μια μερίδα που εξακολουθούμε να προσπαθούμε να την πείσουμε. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός και όσοι έχουν επιφυλάξεις βλέπουν τους εμβολιασμένους και όλα να είναι καλά, θα κάμπτονται και αυτοί», σημείωσε ο κ. Βορίδης, ενώ διαβεβαίωσε ότι όποιος θέλει να εμβολιαστεί θα βρει ραντεβού.

Τι είπε για την εγκληματικότητα

Για σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας έκανε, στη συνέχεια, λόγο ο κ. Βορίδης, προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι η μάχη δεν έχει κερδηθεί.

«Έχουν αλλάξει πράγματα τα τελευταία δύο χρόνια στο πεδίο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Πολλές παραβατικές συμπεριφορές αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από ότι πιο παλιά, υπάρχει διαφορετική κουλτούρα. Κανείς δεν λέει ότι έχει κερδηθεί η μάχη», δήλωσε, ενώ συνέχισε:

«Τα μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών με τον νόμο Παρασκευόπουλου είχαν ημερομηνία λήξεως. Δεν ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Υπάρχουν διατάξεις που αφορούν αναστολές και άδειες λόγω των οποίων αφήνονται ελεύθεροι αρκετοί απ’ όσους συλλαμβάνονται, θεσμός που δεν ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει χρόνια. Επ’ αυτού υπάρχει δήλωση του Υπ. Δικαιοσύνης ότι θα υπάρξουν αλλαγές».

«Προφανώς πρέπει να υπάρξουν συλλήψεις για τις δολοφονίες», είπε ο κ. Βορίδης, με βάση και τον φάκελο που κατέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης στον Άρειο Πάγο, ενώ σημείωσε ότι «για το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των διατάξεων, καθώς οι εγκληματίες αυτοί κάνουν εγκλήματα, οδηγούνται στην φυλακή, αλλά κάνοντας χρήση διατάξεων βγαίνουν γρήγορα και εγκληματούν ξανά».

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι πρόκειται να αναλάβουν πρωτοβουλία οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη για αυστηροποίηση των διατάξεων. Πώς μπορεί κανείς ως Αστυνομία να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα; Αυτό θέλει σύνθετη δράση και πολλή δουλειά, καθώς στο οργανωμένο έγκλημα οι δράστες είναι «επαγγελματίες», κάνουν αυτήν τη δουλειά, δεν είναι μικροπαραβάτες. Δύο χρόνια προετοιμαζόμαστε», ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Δεν πρέπει να υποτιμάμε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια

Καταλήγοντας και αναφερόμενος στην Αστυνομία των Πανεπιστημίων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε «δεν πρέπει να υποτιμάμε την κατάσταση στα Πανεπιστήμια και ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί, ούτε πρέπει να υποτιμάμε τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ ομάδων που είναι συστηματικά παραβατικές, οι οποίες χρησιμοποιούν κενά που υπάρχουν στον νόμο, ένα από αυτά τα κενά είναι τα πανεπιστήμια για να οργανώνουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, μην τα αποσυνδέουμε».