«Ενώ για να υπάρξει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων έπρεπε να μεσολαβήσει τελεσίδικη καταδίκη, με τον κώδικα που πέρασε η κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί»

Τις ευθύνες του τελευταίου υπουργού Δικαιοσύνης των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλη Καλογήρου, αλλά και προσωπικά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με την δυνατότητα που διαθέτει ο συλληφθείς Λαγός για την μη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών και έγκριτος νομικός, Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ σχετικά με την υπόθεση σύλληψης του Ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, εκτίμησε ότι θα εκτίσει κανονικά την ποινή του, παρατηρώντας ωστόσο ότι οι αλλαγές που επήλθαν στον ποινικό κώδικα με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, του δίνουν τη δυνατότητα να διατηρήσει τα πολιτικά του δικαιώματα. Συγκεκριμένα, ενώ για να υπάρξει στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων έπρεπε να μεσολαβήσει τελεσίδικη καταδίκη, με τον κώδικα που πέρασε η κυβέρνηση Τσίπρα, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να συμβεί υπό τις παρούσες συνθήκες, ακόμη και αν συνέτρεχε η συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί «ξεστοκαρίσματος» του εμβολίου της Astra Zeneca, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «υπονομεύει συστηματικά την προσπάθεια της χώρας να αντιμετωπίσει την πανδημία».

Ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι όλα τα εμβόλια που διατίθενται στη χώρα μας έχουν λάβει την απαραίτητη έγκριση και αδειοδότηση από τις αρμόδιες διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και θεωρούνται ασφαλή, έρχεται ο κ. Τσίπρας με αυτή του τη φράση να υπονομεύσει την εμβολιαστική προσπάθεια, προκαλώντας ανασφάλεια στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα θέσπισης του «ακαταδίωκτου», ο υπουργός τόνισε ότι γίνεται συστηματικά από πλευράς της αξιωματικής Αντιπολίτευσης μία απόπειρα παρανοήσεως και δημιουργίας συγχύσεως στην κοινή γνώμη για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στα ζητήματα της πανδημίας. Ο κ. Βορίδης αποσαφήνισε ότι η επιτροπή των λοιμοξιολώγων δεν έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της είναι μεν συμβουλευτικός και εισηγητικός, κρίσιμος δε για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και εξήγησε ότι η θέσπιση του «ακαταδίωκτου» ικανοποιεί την ανάγκη προστασίας των επιστημόνων προκειμένου να ενισχυθεί η ελευθερία έκφρασης της γνώμης τους.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσίπρα στο θέμα του αριθμού των μετακλητών, ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τον ΣΥΡΙΖΑ εν τω συνόλω του ότι ψεύδονται σε συστηματική βάση, τονίζοντας ότι το θέμα έχει απαντηθεί στο ακέραιο στη Βουλή και επισημαίνοντας ότι οι μετακλητοί έχουν μειωθεί επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε μάλιστα, για μία ακόμη φορά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκ του πονηρού χρησιμοποιεί το άθροισμα του αριθμού των μετακλητών που απασχολούνται στην Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να τον εμφανίζει ως αυξημένο.

Αναφορικά με την κριτική που ασκήθηκε από τον κ. Τσίπρα σε σχέση με παλαιότερη δήλωσή του, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αφορούσε στην τοποθέτηση Διοικήσεων στα νοσοκομεία, πράξη η οποία όπως είπε έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ υποκριτική στάση, υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιοι διακυβέρνησαν τη χώρα επί τεσσεράμισι χρόνια ακολουθώντας το ίδιο ακριβώς σύστημα.