Ένα ακόμη βήμα πιο  κοντά στο ολικό lockdown βρίσκεται η χώρα μας, με βάση τα στοιχεία της επιδημιολογικής εικόνας που επικρατούν. Μάλιστα το σενάριο για πιθανό lockdown, επιβεβαίωσε και ο Βασίλης Κιλίκιας, ο οποίος μιλώντας στο Open, δήλωσε πως αν η κατάσταση θα συνεχίσει έτσι η εισήγηση του ίδιου προς την επιτροπή θα είναι να οδηγηθεί η χώρα σε ένα ολικό lockdown.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τα δεδομένα που προκύπτουν από την αυξητική πορεία που ακολουθούν τα κρούσματα και οι νοσηλείες ασθενών με κοροναϊό στη χώρα μας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή «αυστηρότερα μέτρα και πιθανόν ένα lockdown τύπου Μαρτίου θα είναι η εισήγησή μου προς τους ειδικούς».
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ξεκαθάρισε ότι οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού και καθιστούν αναπόφευκτο το ολικό lockdown στην Αττική

Ειδικότερα, παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

“Πιστεύω πως έτσι όπως εξελίσσονται τα στοιχεία και τα νούμερα, θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσουμε στην Αττική”, είπε ο ίδιος και σημείωσε πως ο ένας μετά τον δήμο έχουν αυξητική τάση.

Πρόσθεσε πως: «Την περίοδο 24/1-3/1 είχαμε σημαντική αύξηση στις ηλικίες 0-9 και στα νοσοκομεία της Αττικής, έχουμε 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 62%. Πλέον έχουμε σύνολο 1.899 νοσηλευόμενους με Covid-19, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 1.594. Δίνουμε μάχη με το χρόνο, μέχρι να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Η εικόνα η δική μου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι ίδια, ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό οριζόντιο μέτρο. Ενα lockdown τύπου Μαρτίου που μπορεί να φέρει σύντομα αποτελέσματα και να μαζέψει την κατάσταση. Αυτό θα εισηγηθώ στην επιτροπή» ξεκαθάρισε ο Βασίλης Κικίλιας.