Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook συγχαίρει την Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την συμφωνία ΕλλάδαςΓαλλίας.

Ωστόσο, ζητά να διευκρινιστεί αν ως «επικράτεια»  εννοούνται και οι ζώνες ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι γνωστό.

Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος έγραψε:

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2.
Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση, έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής.» .

Δείτε την ανάρτηση