Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης θα είναι ψηφιακή και προσβάσιμη σε όλους επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open νωρίτερα σήμερα.

Στο επίκεντρο της Προεδρίας που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει έξι μήνες, έως τον Νοέμβριο του 2020, θα βρεθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου την εποχή της πανδημίας του κορονοϊού, ανέφερε.

Σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως χρειάζεται μία συλλογική απάντηση, που να είναι γενναία, γρήγορη και ευέλικτη, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, σημείωσε «πως ο Ερντογάν όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τους ευρωπαίους ηγέτες, έλαβε από όλους την ίδια απάντηση. Ότι δε γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της ΕΕ η εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών».

Τέλος όσον αφορά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την Τουρκία, υπογράμμισε πως δεν θα δεχθούμε καμιά παραβίαση των εθνικών, κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Συμπλήρωσε, ακόμη, ότι η οποιαδήποτε στρατιωτικοποίηση θα διμεροποιήσει το πρόβλημα, ενώ η διατήρηση του σε διπλωματικό επίπεδο το διεθνοποιεί.