Δριμύ κατηγορώ από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ευθείες κατηγορίες εκτόξευσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό για την «Πρωτοφανή αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών μέτρων που ο Πρωθυπουργός και στελέχη της κυβέρνησης διαρκώς παραβιάζουν».

 Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά την αρχική του τοποθέτηση καταδίκασε με τον πλέον σαφή τρόπο την κακοποίηση του νεαρού πολίτη στη Νέα Σμύρνη από αστυνομικό, αλλά και την επίθεση στον αστυνομικό από χούλιγκαν επίσης στη Νέα Σμύρνη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για απεχθή φαινόμενα, τα «οποία δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανένα δημοκρατικό πολίτη».

 Απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι συνειδητά «στήνετε σκηνικό αστυνομικού κράτους», «επιλέγετε την όξυνση και προωθείτε τον διχασμό» στην πιο κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, ενώ «επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες».

«Προωθείτε τον διχασμό»

Κατά την δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για διχασμό, σημειώνοντας πως «δεν αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορείτε να είστε τόσο πολύ εκτός πραγματικότητας;».

 Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά ανέπτυξε την αντιπολιτευτική του ρητορική βάζοντας στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατήγγειλε ότι δεν έχει ενσυναίσθηση, μίλησε για «παιχνίδια αριθμών», για άνοια, αλλά και για διχαστικό λόγο από την πλευρά του πρωθυπουργού. « Έχετε φτάσει στη απόλυτη προπαγανδιστική φτήνια» σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στο θέμα της πανδημίας υπογράμμισε: «Αναλώσατε τόσο χρόνο για να μας πείτε ότι είναι επιτυχία γιατί έχουμε λιγότερους νεκρούς από άλλες χώρες. Δεν έχετε ενσυναίσθηση ότι αυτό δεν μπορεί να το λέτε γιατί είναι ένα μακάβριο επιχείρημα; Είμαστε πέντε μήνες σε συνεχόμενο lockdown και δεν έχετε ενισχύσει το ΕΣΥ και κρύβεστε πίσω από τους αριθμούς».   Αναφερόμενος στα οικονομικά στοιχεία αύξηση ακόμη περισσότερο την ένταση και σημείωσε: «Πανηγυρίζετε γιατί έχουμε 8,2% ύφεση και είμαστε οι τρίτοι χειρότεροι. Η ΕΕ έχει μέσο όρο 6,6%. Γιατί λέτε ψέματα;», ενώ στη συνέχεια απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό ακόμη και με βαρείς χαρακτηρισμούς λέγοντας: Αφήστε τα παιχνίδια με τους αριθμούς. Ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για να μας κάνετε επίδειξη της άγνοιάς σας ακόμα και σε ιστορικά θέματα. Δεν έχετε μάθει τι ήταν το «Κατηγορώ» του Ζολά. Ηταν ο υπέρτατος λόγος υπέρ της Δικαιοσύνης και όχι κατά της υποκρισίας, όπως είπατε. Και αν ζούσε σήμερα ενδεχομένως να τον μηνούσατε και να τον καταδικάζατε». Η ομιλίας σας ήταν μια ομιλία δείγμα ενός Πρωθυπουργού που θέλει να διχάσει. Με επίπεδο Ομάδας Αλήθειας. Ένας Πρωθυπουργός που ήθελε να διχάσει. Η μόνο αξιόλογη στιγμή ήταν όταν ζητήσατε συγγνώμη. Ακόμα και αυτή τη στιγμή την εκφυλίσατε. Με τη στάση του σώματος, τις ειρωνείες και την απαξίωση στην προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Επί 4χρόνια δεν είχαμε επεισόδια στην Αθήνα»

Στην προσπάθειά του να αντικρούσει τις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αστυνομική βία κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,  ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Μιλήσατε για αριστερή καταστολή. Αποφασίστε για ποιο πράγμα θα μας κατηγορείται. Είχατε τρεις φορές ζητήσει ως αντιπολίτευση ζητήσει να λύσουμε τα χέρια της αστυνομίας για να κάνει τη δουλειά της. Ποιο είναι το επιχείρημά σας τελικά; Οτι εφαρμόζαμε καταστολή ή ότι δεν αφήναμε την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της;

Διαρκώς συκοφαντείτε για να πείτε ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι δεν θέλουν την ασφάλεια των πολιτών.

Οταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση οι καταστηματάρχες στην Αθήνα είχαν 4 χρόνια να δουν επεισόδια και τα είδαν όταν εσείς χαϊδέψατε αυτιά ακροδεξιών που ήθελαν να μπουν στη Βουλή.  Εμείς κάναμε σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις τότε. Θεσμοθετήσαμε τον Συνήγορο του Πολίτη».

Στη συνέχεια περνώντας στην αντεπίθεση ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επανασυστήσατε την ομάδα Δράση. Χωρίς εξετάσεις», σημειώνοντας: Και όταν ήμασταν εμείς κυβέρνηση είχαμε περιστατικό. Αναφέρομαι στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου. Κάναμε αμέσως όμως παρέμβαση και ΕΔΕ εντός μηνός και διερευνήθηκαν τα περιστατικά. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αστυνομικοί είχαν αποσυρθεί.

Και εμείς επί των ημερών μας είχαμε θέματα. Αλλά εσείς τι κάνατε για παράδειγμα με την ΕΔΕ των αστυνομικών που είχαν εμπλακεί στα περιστατικά της Χίου. Κάνατε την Επιτροπή Αλιβιζάτου για να διερευνήσει μόνο τα δικά μας περιστατικά;

Η Επιτροπή όμως έδωσε το πόρισμα. Το οποίο προτείνει την επαναφορά των διακριτικών στις στολές των αστυνομικών. Και κάμερες στο εσωτερικό των οχημάτων της αστυνομίας, στα κρατητήρια και στις αίθουσες που γίνονται ανακρίσεις. Εσείς τι απαντήσατε; Για τα διακριτικά λέτε υπάρχει διαταγή του προϊστάμενου επιτελείου. Γιατί δεν φοράνε διακριτικά οι αστυνομικοί. Γιατί το επιτρέπετε; Θα κάνετε έρευνα γιατί χιλιάδες κυκλοφορούν σαν ρόμποκοπ χωρίς διακριτικά; Για να φοβάται ο πολίτης.

Και για τις κάμερες απαντήσατε άλλο πράγμα. Λέτε θα βάλουμε κάμερες λέτε, όχι όμως εκεί που λέει η Επιτροπή.Και αντί να απαντήσετε, ήρθατε εδώ να μου απαντήσετε για τις απόψεις στο άρθρο του κ. Αλιβιζάτου. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν εδώ οι απόψεις του κ. Αλιβιζάτου, αλλά το πόρισμα της Επιτροπής.Έχετε φτάσει στη απόλυτη προπαγανδιστική φτήνια να επιρρίπτετε ευθύνες στις διαδηλώσεις για την εξάπλωση της πανδημίας.Και να λέτε ότι εγώ δήθεν είπα ότι αναλαμβάνω το ρίσκο ενώ εγώ στη συνέντευξη αυτό που είπα είναι ότι δέχομαι ότι υπάρχει ρίσκο.Εσείς αναλαμβάνετε το ρίσκο στα ΜΜΜ όπου μέχρι χθες λέγατε ότι δεν κολλάει αλλά χθες κάνατε διαγωνισμό για μηχάνημα καθαρισμού του αέρα στα ΜΜΜ», κατέληξε ο κ.  Τσίπρας.

«Ξεκινήσατε για Έλληνας Μακρόν και γίνατε Ελληνας Σαρκοζί και βάλε»

Αναφερόμενος στα θέματα των συγκεντρώσεων ο κ. Τσίπρας σημείωσε: Οταν έγινε η μεγάλη συγκέντρωση για τη Χρυσή Αυγή έξω από το Εφετείο είχε χιλιάδες κόσμο. Ανησυχήσαμε. Ο  κ. Χαρδαλιάς είπε ότι θα προκύψουν νέα κρούσματα. Τελικά η έξαρση ήρθε στη Θεσσαλονίκη γιατί  είχατε αφήσει τον κόσμο να σουλατσάρει στην παραλία και να συνωστίζεται στην εκκλησία. Δεν τα λέω εγώ αυτά. Τα λέει η κ. Γκάγκα. Εξαίρετη επιστήμονας και υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Ξεκινήσατε για Έλληνας Μακρόν και γίνατε Ελληνας Σαρκοζί και βάλε. Δεν αναφέρομαι στα θέματα διαφθοράς, για την πολιτική μιλάω.

Ήρθατε εδώ πάλι διχαστικός. Απέναντι στην παράταξη την προοδευτική αυτής της χώρας. Που έχει παρελθόν αγώνων με ανοικτό το πρόσωπο και όχι με κουκούλες. Αυτή η παράταξη είναι αυτή που έδωσε αγωνιστές με ανοικτό το πρόσωπο.

« Να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή που να επιλέγει την ηγεσία της ΕΛΑΣ»

 Την δημιουργία μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που με αξιοκρατικά κριτήρια θα επιλέγει την ηγεσία της ΕΛΑΣ, πρότεινε κατά την δευτερολογία του στη Βουλή ο Α. Τσίπρας. 

 «Έχω μεγάλο σεβασμό στους ανθρώπους της ΕΛΑΣ που ένα κράτος τους έχει πετάξει στο δρόμο και το μπαλάκι των ευθυνών. Η ομάδα Δράση είναι επικίνδυνη. Δεν προστατεύει τη δημόσια τάξη. Είναι δημόσιος κίνδυνος και σας ζητάμε να καταργηθεί. Δεσμευόμαστε να καταργηθεί.  Σας καταθέτω μία πρόταση για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της αστυνομίας. Εγώ κράτησα τέσσερα χρόνια τον κ. Τζουβάλα και όταν τα έκανε θάλασσα στο Μάτι τον διώξαμε και εσείς τον κάνατε ΓΓ Δημόσιας Τάξης, αν θέλουμε όμως μια ΕΛΑΣ που να λειτουργεί έξω από κομματικές περιχαρακώσεις σας προτείνω τη σύσταση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που με αξιοκρατικά κριτήρια να επιλέγει την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Είστε ενορχηστρωτής της έντασης

 Ειδικότερα κατά την αρχική του τοποθέτησή του ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας:

 «Θα ήθελα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου», είπε ο κ. Τσίπρας  και συνέχισε  «σε όλους τους πολίτες που κακοποιήθηκαν όλες τις τελευταίες μέρες από φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας νέους φοιτητές μητέρες παιδιά και στέλνω τη συμπαράσταση και ευχές για ταχεία ανάρρωση στον αστυνομικό που κακοποιήθηκε από χούλιγκαν.

 Αυτά τα φαινόμενα είναι απεχθή δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά από κανέναν δημοκρατικό πολίτη και είναι ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των αστυνομικών.

 Σήμερα λοιπόν μετά από όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ημέρες δεν είμαι εδώ απλά για να σας ρωτήσω κύριε Μητσοτάκη, αλλά είμαι εδώ για να σας κατηγορήσω.

 Σας κατηγορώ γιατί στην πιο κρίσιμη στιγμή για την Ελληνική κοινωνία με τους πολίτες οι οποίοι είναι κουρασμένοι και απελπισμένοι από την πανδημία εσείς επιχειρείτε να ξεφύγετε από τις ευθύνες σας επιλέγοντας ως βασική στρατηγική την ένταση και το διχασμό.

 Σας κατηγορώ γιατί αποτύχατε με τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας αλλά και γιατί ακόμα και σήμερα με χιλιάδες νεκρούς και κρούσματα και εκατοντάδες συμπολίτες στις εντατικές, εξακολουθείτε να αγνοείτε την πραγματικότητα και να παρουσιάζεται στους πολίτες μία πλαστή πραγματικότητα επιτυχίας.

 Και εκμεταλλεύεστε την κάθε μία ως ευκαιρία για να επιβάλλεται μέτρα περιορισμών στη δημοκρατία και στα δικαιώματα. Σας κατηγορώ γιατί ενώ αποτύχατε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την ίδια στιγμή  ετοιμάζεται ένα νέο μεγάλο κύκλο οικονομικής τραγωδίας για τον τόπο.

 Σας κατηγορώ γιατί σε πολλές περιπτώσεις επιδείξατε μία απαράδεκτη υπεροψία και αλαζονεία παραβιάζοντας προκλητικά τα μέτρα, τα σκληρά που εσείς έχετε επιβάλλουν στους πολίτες.

 Σας κατηγορώ γιατί με τη στάση τους αυτή, υπονομεύεται όχι μονάχα την εμπιστοσύνη των πολιτών αλλά και απέναντι στους επιστήμονες.

 Σας κατηγορώ γιατί μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα μπροστά στη φθορά της κυβέρνησης αντιδράτε  με ένα τρόπο επικίνδυνο, επιστρατεύοντας την καταστολή το ψέμα και για την αλήθεια» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για στρατηγική επιλογή του πρωθυπουργού να επενδύει στην καταστολή και την αστυνομική βία, σημειώνοντας ότι τα περιστατικά βίας που καταγράφονται, όπως η εισβολή στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ, η εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ, κ. ά. «δεν ήταν υπερβολές θερμοκέφαλων ούτε μεμονωμένο περιστατικά».

 Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια, ούτε ασφάλεια χωρίς ελευθερία».

 Όσον αφορά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, είπε ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεσα ένα «συγγνώμη» από τον υπουργό, η οποία ούτε ακούστηκε, ενώ ο αστυνομικός δεν τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα.

 Αντίθετα, η κυβέρνηση και το γραφείο του πρωθυπουργού «μοίρασε σκονάκια» με στόχο την στοχοποίηση του θύματος, δημοσιοποιώντας το όνομα και τα πολιτικά φρονήματά του, «λες και τα πολιτικά φρονήματα συνιστούν δικαιολογία για κακοποίηση».

 «Είναι εντυπωσιακό, είπε, ότι σε λίγες ώρες ξέραμε τι καφέ προτιμά το θύμα της επίθεσης, ο πρωθυπουργός είχε πλήρη άγνοια για τον Δημήτρη Λιγνάδη».

 «Σας κατηγορώ, λοιπόν, ότι εσείς προσωπικά είστε ο ενορχηστρωτής της έντασης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «είχατε την πληροφορία από την Τρίτη ότι χούλιγκαν θα πήγαιναν να αμαυρώσουν τη διαμαρτυρία» και «αντί να απομονώσετε τους χούλιγκαν επιχειρησιακά, αντί να διασφαλίσετε την ασφάλεια αστυνομικών και πολιτών και ρίξατε ευθύνες στους πολιτικούς σας αντιπάλους».