Στο κόκκινο η αντιπαράθεση στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο της Παιδείας

«Θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής
» ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την Παιδεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε πως «αν τον επόμενο χρόνο γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ΕΒΕ και θα ανοίξουμε παράλληλο μηχανογραφικό για όσους δεν μπήκαν στο πανεπιστήμιο το 2021 λόγο της ΕΒΕ. Θα είναι προσβάσιμα τα πανεπιστήμια που δεν ήταν για αυτούς, λόγο της ΕΒΕ».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον για ιδεοληψία και αλαζονεία ενώ του καταλόγισε ότι τόσο στα θέματα Παιδείας όσο και στους άλλους τομείς της πολιτικής του, αυτό που επιδιώκει είναι την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Μάλιστα αναφερόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας, τους κατηγόρησε ότι «έχουν άγνοια του ελληνικού Πανεπιστημίου και της διαδικασίας των εξετάσεων» καθώς όπως είπε «δεν ξέρετε γιατί έχετε σπουδάσει στο εξωτερικό».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Α. Τσίπρας σχολίασε την ομιλία του πρωθυπουργού λέγοντας «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 45 λεπτά αλλά δεν μίλησε για την ουσία, ότι χιλιάδες νέα παιδιά και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε ένα δραματικό δίλημμα: αν θα πρέπει να βρουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή να πάνε σε ένα αμφιβόλου αξίας κολλέγιο». Σημείωσε ότι λόγω της κρισιμότητας του θέματος στη σημερινή του ομιλία περιορίζεται στην Παιδεία και προσέθεσε «θα βρούμε χρόνο να μιλήσουμε για την πανδημία που βρισκόμαστε από φιάσκο σε φιάσκο και από αδιέξοδο σε αδιέξοδο αλλά και για τα θέματα ισονομίας που δεν τηρείτε».

«Είσαστε η μοναδική κυβέρνηση που αλλάξατε το σύστημα εισαγωγής και το εφαρμόσατε την ίδια χρονιά, δίχως χρόνο προσαρμογής» και απέδωσε στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Παιδείας άγνοια για το ελληνικό Πανεπιστημίο και των εξετάσεις του. «Πήγατε στο κολλέγιο και σπουδάσατε στο εξωτερικό δίχως να περάσετε από το ελληνικό Πανεπιστήμιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και στην υπουργό για δόλο και δολοπλοκία γιατί όπως είπε «ενώ είπατε ότι κόβονται μαθητές με 3 και με 4 λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, τελικά κόβονται και άριστοι μαθητές» και ρώτησε: «θα διορθώσετε αυτή την αδικία;».

Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ΕΒΕ – Παράλληλο μηχανογραφικό τον Ιούλιο του 2022

«Με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση αν σε ένα χρόνο από σήμερα συμβεί αυτό, αν μέσα στον επόμενο χρόνο έχουμε πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν σε πολιτική αλλαγή, δεσμευόμαστε θα καταργήσουμε ελάχιστη βάση εισαγωγής και θα επιχειρήσουμε να θεραπεύσουμε αδικίες. Παράλληλο μηχανογραφικό για 07 υποψήφιους που δεν έχουν εισαχθεί το 21 στο πανεπιστήμιο, δεν θα πάρουν τη θέση κανενός άλλου καθώς θα μείνουν χιλιάδες θέσεις κενές που θα κινδυνέψουν να κλείσουν περιφερειακά πανεπιστήμια. Τα μόρια που θα διεκδικήσουν για τμήματα θα είναι τα μόρια του 21. Θα σεβαστούμε 77.315 θέσεις αλλά δεν θα αφήσουμε ούτε μια θέση κενή! Ούτε ένας φοιτητής που θέλει να σπουδάσει δεν θα μείνει εκτός!

Τον Ιούλιο 22 δέσμευσή μας εφόσον είμαστε στη διακυβέρνηση θα ανοίξει παράλληλο μηχανογραφικού για υποψήφιους 21 που δεν είχαν πρόσβαση σε τμήματα με ελάχιστη βάση! Για συντελεστές βαρύτητας θα δώσουμε δυνατότητα εισαγωγής σε ομοειδές τμήμα! 109- αυτή είναι πράξη αποκατάστασης δικαιοσύνης! Ότι είναι δίκαιο πρέπει να γίνεται πράξη! Δεν είναι υπόσχεση του αέρα! Αυτή η θέση και στάση πρέπει να συνοδεύεται με τη δέσμευση και σχεδιασμό τώρα που είμαστε εκτός μνημονίου να διπλασιάσουμε χρηματοδότηση πανεπιστημίων και καθηγητών σε βάθος 4ετιας.

Σε νέους και νέες που σήμερα νιώθουν αποτυχημένοι ενώ τα πήγαν εξαιρετικά στις πανελλαδικές. Και σε χιλιάδες άλλους που δεν τα πήγαν τόσο καλά αλλά βρίσκονται εκτός λόγω κυβέρνησης. Δεν αποτύχατε είστε θύματα εκδικητικού συστήματος που δεν έχει βασιστεί σε ακαδημαϊκή μελέτη αλλά πολιτικές σκοπιμότητες. Θύματα εμμονικής κυβέρνηση που πιστεύει ότι διαλύοντας δημόσια παιδιά θα κάνει κακό στους πολιτικούς αντιπάλους» είπε κλείνοντας ο Α. Τσίπρας.