Ο Αλ. Τσίπρας παρέθεσε στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Με τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συναντήθηκε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και συζήτησε μαζί τους τα μέτρα που προτείνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους οι επιχειρήσεις που αντιμετωπίσουν πρόβληματα εξ αιτίας της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνάντηση του με τον προέδρου της ΓΕΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά και της ΚΕΕΕ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε στην άρνηση της κυβέρνησης να ρυθμίσει για ρύθμιση των πανδημικών χρεών με πρόβλεψη διαγραφής μέρους τους, τον σχεδιασμό του Ταμείου Ανάκαμψης με διοχέτευση των πόρων μόνο μέσω των συστημικών τραπεζών που θεωρούν αναξιόχρεες και δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο για τις ΜμΕ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας τη «λανθασμένη».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ για «μία “Νέα Αρχή” στην οικονομία, μέσα από ένα πακέτο λύσεων και ρεαλιστικών αλλά και ριζοσπαστικών τομών με στόχο την ενίσχυση των ΜμΕ».

Συγκεκριμένα τόνισε πως:

Η πρώτη αφορά τη διαγραφή μέρους των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, 40 ως 60% μεσοσταθμικά και 120 δόσεις για το υπόλοιπο.

Η δεύτερη αφορά τον ανασχεδιασμό των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής τράπεζας ώστε να μην είμαστε ουραγοί στους πόρους στις ΜμΕ αλλά να υπερβούμε και το μέσο όρο γιατί οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι διαρθρωτικό χαρακτηριστικό της οικονομίας μας.

Η τρίτη αφορά στις παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας, με τη ριζική μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στα κατώτατα όρια που επιτρέπει η ΕΕ.

Η τέταρτη είναι η αντικατάσταση του πτωχευτικού που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας

Και η πέμπτη είναι κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που είναι «ένα οριζόντιο χαράτσι, ασχέτως εισοδήματος, που πλήττει κυρίως τους μικρούς και μεσαίους».