Η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με πρωτοφανείς διαστάσεις. Συμφωνούμε νομίζω όλοι ότι σε αυτές τις συνθήκες το βασικό είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίρπας κατά την ομιλία του στη Βουλή, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οφείλουμε να στηρίξουμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που δίνουν μια τιτάνια μάχη, είπε και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη, για παιγνίδια εντυπώσεων, για εμπόριο του δράματος».

Ούτε είναι η ώρα των λύκων, που χαίρονται στην αναμπουμπούλα. Η κρίση είναι ενδεχομένως μια ευκαιρία να δούμε ποιος είναι ποιος, ποιος στέκεται με ευθύνη στον πλευρό των πολιτών που δοκιμάζονται και ποιοι σκέφτονται το κέρδος.

Ολοι θα κριθούμε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η μάχη της ζωής.

Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε τη διάθεση να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, είπε και πρόσθεσε ότι στηρίζουμε την προσπάθεια των γιατρών, τους ανθρώπους το μόχθου, όσους τραυματίζει η οικονομική λεπίδα της κρίσης, αλλά στηρίζουμε δεν σημαίνει δεν ασκούμε κριτική, δεν σημαίνει σιωπούμε. Ειδικά όταν υπάρχουν κραυγές αγωνίας υγειονομικών ότι δεν έχουν στηριχτεί και δεν έχουν ακόμα κατάλληλο εξοπλισμό. Αυτό δεν είναι λαϊκισμός.

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κρίση είναι επίσης ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το ΕΣΥ και το κοινωνικό κράτος, που τόσες επιθέσεις δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια», προσθέτοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, πού οδηγεί η ιδεοληψία, όταν γίνεται πολιτική πράξη, ότι όλα, ακόμα και η υγεία, μπορεί να ρυθμίζεται από την αγορά.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι στηρίζει την προσπάθεια να περιοριστεί η διάδοση του ιού με αυστηρά περιοριστικά μέτρα, στηρίζουμε δε σημαίνει σιωπούμε πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ανάπτυξη όλων των διαθέσιμων δημόσιων κλινών ΜΕΘ με τις αναγκαίες προσλήψεις συμβασιούχων γιατρών και νοσηλευτών, και επίταξη των κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, με όρους δημοσίου συμφέροντος, και όχι κερδοσκοπικής ληστείας.

Ζήτησε μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και μαζική διαδικασία υποβολής των τεστ στον πληθυσμό και ιδίως σε ύποπτα κρούσματα.