«Η φθορά της κυβέρνησης οδηγεί σε πολιτικές εξελίξεις», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Να αλλάξει το αρνητικό εσωκομματικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε ο Αλέξης Τσίπρας
 με την εισήγηση που έκανε στα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, όπου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών για θέματα όπως αυτό του Πολάκη ή της στάσης του κόμματος στην ψηφοφορία για το Ελληνικό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ασκώντας δριμύτατη κριτική κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά αναφορικά με τους χειρισμούς στο μέτωπο της πανδημίας. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις. Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία», ανέφερε στην εισήγησή του.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και σε ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και του κοινοβουλίου, υπαινισσόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πάρει απόφαση για αποχή από τις επόμενες ψηφοφορίες. «Η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες», ανέφερε ο Α. Τσίπρας για να προσθέσει: «Είναι θεσμική μας υποχρέωση να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε τόσο για την λειτουργία του κοινοβουλίου όσο και για την διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος».

Μάλιστα προανήγγειλε και προσφυγή στη Δικαιοσύνη για κάποιες συμβάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί σκανδαλώδεις. «Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι που μας επιβάλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην δικαιοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην προετοιμασία του προγράμματος του κόμματος ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι έτοιμος να διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Όπως είπε «με κεντρικούς άξονες το πρόγραμμα μας για το “Νέο ΕΣΥ”, τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους και συνολικά την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας και το σχέδιό μας για τη προστασία της εργασίας, του οκταώρου και του μισθού, έχουμε ήδη ένα σημαντικό προγραμματικό εργαλείο που καταγράφει πλειοψηφικά θετικές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία».

Τέλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με επιλογές της κυβέρνησης στα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε: «Η κυβερνητική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει επιστροφή σε αποτυχημένες και κοινωνικά καταστροφικές πολιτικές. Ειδικά ο σχεδιασμός για τις αλλαγές στα εργασιακά αποτελεί την κήρυξη πολέμου εναντίων των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Τα εργασιακά θα αποτελέσουν την «μητέρα των μαχών» για την επόμενη περίοδο και το σύνολο των κομματικών μας δυνάμεων οφείλει να ετοιμαστεί για αυτή την εξέλιξη.