Δεν ταλαιπωρούνται οι νέοι γονείς, δεν συνωστίζονται στις ουρές στις αρμόδιες υπηρεσίες με τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος της δήλωσης γέννησης πέρα από την άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, λειτουργεί και ως πρόσθετο μέτρο στην καθυστέρηση μετάδοσης του ιού. Πάντως, τα πρώτα 100 μαιευτήρια με πρόσβαση στο νέο σύστημα της δήλωσης γέννησης μετρά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η ηγεσία του οποίου δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την χρήση της πλατφόρμας που δίνει λύση με μια και μόνο κίνηση μέσα στην μαιευτική κλινική.

Όπως τονίζει ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης «μέσα σε τρεις εβδομάδες, η νέα διαδικασία της δήλωσης γέννησης καλύπτει το σύνολο σχεδόν των γεννήσεων – και μέσα στις επόμενες ημέρες η εφαρμογή θα είναι πλέον καθολική. Επιπλέον, από την πιλοτική λειτουργία του συστήματος αντλήσαμε ενθαρρυντικά και χρήσιμα συμπεράσματα, τα οποία θα αξιοποιήσουμε όχι μόνο στο συγκεκριμένο σύστημα, αλλά και ως εμπειρία στις επόμενες πλατφόρμες που θα σχεδιάσουμε. Θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, δημόσιους και ιδιωτικούς, για την άμεση ανταπόκριση και συνεργασία. Η απλούστευση της δήλωσης γέννησης είναι η αρχή μιας νέας, πιο φιλικής και αποδοτικής σχέσης πολιτών και διοίκησης».

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν από τις 17 Φεβρουαρίου επιχειρησιακά έτοιμο για το νέο απλοποιημένο σύστημα, οπότε και ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία του με την πρώτη μέρα να καταγράφονται 5 δηλώσεις, την δεύτερη 13 δηλώσεις. Η ένταξη μαιευτηρίων και μαιευτικών κλινικών νοσοκομείων στο σύστημα έγινε σταδιακά και με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών και μέσα σε τρεις εβδομάδες 100 από τους 123 φορείς, στους οποίους πραγματοποιούνται γεννήσεις στην Ελλάδα, έχουν ενταχθεί στο σύστημα. Όπως αναμένεται και οι υπόλοιπες μαιευτικές κλινικές θα ολοκληρώσουν από τη μεριά τους τις διαδικασίες ένταξης.

Όσον αφορά τα ληξιαρχεία της χώρας έως τις 9 Μαρτίου είχαν καταχωρίσει 1.770 δηλώσεις με το νέο σύστημα, που έφερε την κατάργηση μιας χρονοβόρας και γραφειοκρατικής διαδικασίας που ενέπλεκε τέσσερις υπηρεσίες και πολλαπλές ουρές.

Πλέον, η δήλωση της γέννησης ξεκινά και ολοκληρώνεται μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό τα ταυτοποιητικά τους έγγραφα. Τα αρμόδια ληξιαρχεία και δημοτολόγια ενημερώνονται από το μαιευτήριο ηλεκτρονικά, ενώ το νεογέννητο αποκτά άμεσα ΑΜΚΑ και ασφαλιστική ικανότητα (αν είναι ασφαλιστικά ενήμερος ο γονέας). Επιπλέον, με το άνοιγμα της πλατφόρμας του ΟΠΕΚΑ, κινούνται αυτόματα οι διαδικασίες για την απόδοση του επιδόματος γέννησης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδας Χριστόπουλος υπογράμμισε ότι «οι περίπου 90.000 συμπολίτες μας που ωφελούνται από την απλούστευση της δήλωσης γέννησης, είναι οι πρώτοι που “βλέπουν” στην καθημερινότητά τους το νέο πρόσωπο ενός κράτους που απαγκιστρώνεται από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις χρόνων. Έχουμε, πλέον, θέσει τις βάσεις ώστε να προχωρήσουμε μεθοδικά το αμέσως επόμενο διάστημα στην απλούστευση και την ψηφιοποίηση και άλλων διοικητικών διαδικασιών και να κάνουμε πράξη το νέο, σύγχρονο και λειτουργικό κράτος, προς όφελος όλων, πολιτών, επιχειρήσεων, αλλά και της ίδιας της δημόσιας διοίκησης».