Ο υπουργός μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις σε σημειακό επίπεδο ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, το πρωί σήμερα, μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα των έργων ανάταξης του σιδηροδρόμου αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει σε όλα τα μέτωπα στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αναβάθμιση του δικτύου και τη μεγιστοποίηση των επιπέδων ασφαλείας, παρουσίασε φωτογραφίες από το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης που θα τεθεί σε λειτουργία τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι μετά το Πάσχα, θα παραδοθεί το πρώτο πόρισμα της διοικητικής επιτροπής για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ενώ προχωρούν οι δικαστικές έρευνες. Παράλληλα θα γίνει ανεξάρτητη έρευνα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο.

Ο υπουργός μίλησε για άμεσες παρεμβάσεις σε σημειακό επίπεδο ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας και σε πιο μεσοπρόθεσμα έργα για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του δικτύου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση πλήρους τηλεδιοίκησης στο βόρειο τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου (από Λάρισα-Πλατύ) τέλος Ιουνίου και στο νότιο τμήμα (Οινόη – Τιθορέα) τέλος Σεπτεμβρίου.

Από αρχές Οκτωβρίου ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης τόσο σε επίπεδο σηματοδότησης όσο και στα κέντρα ελέγχου κυκλοφορίας που μαζί με της Λάρισας θα είναι συνολικά τέσσερα.

Νέα ανάθεση

Σύμφωνα με τον άνωθεν ιστότοπο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για προμήθειες που πρέπει να γίνουν και για τα συστήματα αυτόματης πέδησης (ETCS) . Όπως είπε, μοναδικός προμηθευτής σε αυτόν τον τομέα είναι η Hitachi, με την οποία και πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας αλλά και τον πρέσβη της Ιαπωνίας.

Τα συστήματα προβλέπεται να εγκατασταθούν μέσα στο καλοκαίρι στις αμαξοστοιχίες. Για τις επίμαχες προμήθειες υπήρξαν δύο άγονοι διαγωνισμοί από τη ΓΑΙΑΟΣΕ το προηγούμενο διάστημα, γι’ αυτό και προβλέπεται να γίνει απευθείας ανάθεση.