Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, η θερμή υποδοχή απ’ τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν και τα όσα διατυπώθηκαν κατά τις ομιλίες τους στην αίθουσα δεξιώσεων του Λευκού Οίκου μαγνήτισαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Για την ακρίβεια η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη συνοδεία υπουργών προκάλεσε ενόχληση, ανησυχία αλλά και ζήλια στην Τουρκία, όπως άλλωστε κάτι τέτοιο φάνηκε στον τούρκικο Τύπο.

«Ο Μπάιντεν παρέθεσε δεξίωση για τον Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο» μετέδωσε το Haber Turk με τον ανταποκριτή του να κάνει λόγο για «σόου» της Ελλάδας και του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι την ομιλία του στο Πανεπιστημίο Τζόρτζταουν και τη σημερινή στο Κογκρέσο.

Εν συνεχεία, σχολίασε πως «Οι συναντήσεις Μητσοτάκη συνιστούν επίδειξη δύναμης και δείχνουν το βάρος της Ελλάδας στις ΗΠΑ».

tourkikos_typos__1_

Τα περισσότερα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ απέφυγαν να καλύψουν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η προσκείμενη στο κόμμα της κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Cumhuriyet («Δημοκρατία») σημείωσε στον τίτλο της: Cumhuriyet: Δεξίωση από τον Μπάιντεν για τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

tourkikos_typos__2_

Στο ρεπορτάζ της αναφέρει ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο (…) Σημειώνοντας ότι γιορτάζουν την 201η επέτειο από την εγκαθίδρυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ. Ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία της διατήρησης των σχέσεων των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, από την άμυνα μέχρι την κλιματική αλλαγή.

Ο Μπάιντεν, που ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για τις κινήσεις του στο ουκρανικό, μίλησε και για τη συνεισφορά των ελληνικής καταγωγής μεταναστών στην αμερικανική κοινωνία».

En Son Haber: «Μπάιντεν και Μητσοτάκης συναντήθηκαν στον Λευκό Οίκο»

Σε αναμονή για πρόσκληση από τις ΗΠΑ βρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ την ίδια ώρα η τουρκική εφημερίδα μεταδίδει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος στις δηλώσεις πριν το τετ-α-τετ «υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ εδώ και δύο αιώνες κι ότι θα συζητήσουν “κοινές δημοκρατικές αξίες” (…)

tourkikos_typos__3_

Σε μονόστηλο η είδηση

Από την πλευρά της η τουρκική εφημερίδα Star πέρασε την είδηση σε μονόστηλο σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησαν για τη 201η επέτειο από την εγκαθίδρυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και τον πόλεμο Ρωσίας Ουκρανίας στη διάρκεια της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο».

Πηγή: parapolitika.gr