Το Ahlat Guesthouses Project, θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 83.499 τ.μ. δίπλα στο μέγαρο του Τούρκου προέδρου

Πολυτελείς υπουργικές κατοικίες σχεδιάζουν να φτιάξουν δίπλα στη χειμερινή έπαυλη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανατολική επαρχία Μπιτλίς στην Τουρκία.

H κατασκευαστική εταιρεία Guryapi Taahut, ιδιοκτησίας του φίλου του Ερντογάν, Χασάν Γκιουρσόι, που έχτισε και το προεδρικό μέγαρο στην Αχλάτ του Μπιτλίς ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της το πρότζεκτ ξενώνων Αχλάτ, που θα περιλαμβάνει εννέα υπουργικές κατοικίες, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Birgun.

To χειμερινό ανάκτορο του Ερντογάν, που χτίστηκε στην Αχλάτ στις όχθες της λίμνης Βαν, κοντά στο σημείο όπου έστησε ο Σελτζούκος σουλτάνος Αλπ Αρσλάν τη σκηνή του μετά τη νίκη επί των βυζαντινών στρατευμάτων στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 μ.Χ, εγκαινιάστηκε επισήμως τον Αύγουστο του 2020.

erdogan

Έναν χρόνο νωρίτερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας είχε αποφανθεί κατά απόφασης του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για άδεια κατασκευής σε παράκτιες περιοχές σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Αχλάτ, όπου βρίσκονταν σε εξέλιξη η κατασκευή του παλατιού. Το δικαστήριο είπε ότι η ρύθμιση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραβίαση των κανονισμών που προστατεύουν τις παράκτιες περιοχές και τα περίχωρά τους. Ωστόσο, παρά την απόφαση του δικαστηρίου, η κατασκευή του παλατιού ολοκληρώθηκε.

tourkia_1

Το Ahlat Guesthouses Project, θα κατασκευαστεί σε μια έκταση 83.499 τ.μ. δίπλα στο μέγαρο του Ερντογάν και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Birgun, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καφετέρια, χώρους στάθμευσης, νοσοκομείο και δύο κτίρια για τους άνδρες ασφαλείας.

Οι εταιρείες του φίλου του Ερντογάν, Γκιουρσόι, έχουν εξασφαλίσει 72 συμβόλαια ύψους άνω των 35 εκατ. δολαρίων από δημόσιους οργανισμούς την τελευταία δεκαετία. Το κύριο παλάτι του Ερντογάν, το Λευκό Σαράι των 150 δωματίων βρίσκεται στα περίχωρα της Άγκυρας σε προστατευόμενη περιοχή και η ανέγερσή του εν μέσω περιβαλλοντικών ανησυχιών και δικαστικής διαμάχης κόστισε 615 εκατ. δολάρια. Ένα άλλο παλάτι του Ερντογάν, η θερινή έπαυλή του στη Μαρμαρίδα, θα στοιχίσει άλλα 85,6 εκατ. δολάρια σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα του 2021, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης.

tourkia-2

Πηγή: parapolitika.gr