Η Τουρκία απέκλεισε την αγορά του ρωσικού εμβολίου κατά του κορoναϊού, καθώς η ανάπτυξή του δεν πληρούσε τους όρους «καλής εργαστηριακής πρακτικής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα σύμφωνα με την Haberturk. Την ίδια στιγμή η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες εμβολιασμού 50 εκατομμυρίων πολιτών μέχρι την άνοιξη.

«Η Ρωσία δεν μπόρεσε να το εκπληρώσει. Επομένως, δεν ήταν δυνατόν για τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και τον κόσμο να αγοράσουν αυτό το εμβόλιο», δήλωσε ο Κότζα. «Δεν είναι δυνατόν για αυτό το εμβόλιο ούτε να λάβει άδεια από εμάς. Επομένως, είναι εκτός της περιοχής που μας ενδιαφέρει.», συμπλήρωσε. Δεν διευκρίνισε σε ποιο ρωσικό εμβόλιο αναφερόταν, αλλά η Τουρκία μίλησε για τη διεξαγωγή δοκιμών Φάσης III για το «Sputnik-V», το πρώτο εγγεγραμμένο εμβόλιο κορωνοϊού στον κόσμο.

Ο εκπρόσωπος του Russia Direct Investment Fund (RDIF), που υποστηρίζει την ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik-V και είναι υπεύθυνος για την εμπορία του στο εξωτερικό, δήλωσε ότι το RDIF συνεχίζει τις συνομιλίες με την Τουρκία.

«Αυτά τα αποσπάσματα είναι ένα παράδειγμα ψεύτικων ειδήσεων», είπε. «Μας διαβεβαίωσαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας ότι η ιστοσελίδα ειδήσεων Haberturk παρερμήνευσε τα λόγια του υπουργού και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις».

Η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που έλαβε επείγουσα έγκριση για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το έκανε πριν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μεγάλης κλίμακας, που προκάλεσαν ανησυχία μεταξύ επιστημόνων και γιατρών σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η Τουρκία, με πληθυσμό 83 εκατομμυρίων, υπέγραψε συμβόλαιο για την αγορά 50 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου COVID-19 από την Sinovac Biotech Ltd της Κίνας και αναμένει να ξεκινήσει εμβολιασμούς αυτό το μήνα, δίνοντας προτεραιότητα στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Ο Κότζα είπε ότι η Τουρκία χρειάζεται περισσότερα εμβόλια με σκοπό τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τα τέλη Απριλίου.Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα πληρώσει για το εμβόλιο της Sinovac, εάν «δεν της αρέσει».

«Εάν η δράση του εμβολίου δεν είναι αρκετά αποτελεσματική, έχουμε το δικαίωμα να επιστρέψουμε τα εμβόλια και να μην πληρώσουμε ούτε πέντε σεντς.»

Πηγή: parapolitika.gr