Ο πρωθυπουργός θα προβεί και σε έναν συνοπτικό απολογισμό της πρώτης διετίας διακυβέρνησης της ΝΔ

Τον οδικό χάρτη για την πανδημία και για το πως θα πορευτεί η χώρα σε σχέση με τον κοροναϊό το προσεχές διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, που συνέρχεται στις 12 το μεσημέρι στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν, θα αποκλείσει δηλαδή κατηγορηματικά ένα νέο, οριζόντιο lockdown. «Οι εμβολιασμένοι δεν θα στερηθούν τις ελευθερίες τους και όποιοι ακόμα δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προστατευτούν.

Για να συμβούν, όμως, όλα αυτά ταυτόχρονα εκτός από την αστυνόμευση χρειάζεται προφανώς και συνεργασία και φαίνεται ότι με κύριο όπλο την πειθώ αυτήν την κατακτάμε», είναι το μήνυμα που έστειλε χθες στη σύσκεψη με εκπροσώπους των φορέων του εμπορίου και της εστίασης με αντικείμενο την καλύτερη συνεργασία για την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ένα παρεμφερές μήνυμα θα εκπέμψει και η σημερινή παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη, που αναμένεται να υπογραμμίσει ότι δεν αρκεί ένας αστυνομικός δίπλα μας – ούτε και μπορεί εξάλλου να βρίσκεται ένας αστυνομικός δίπλα στον καθένα – αλλά ότι πρέπει οι ίδιοι να αποκτήσουμε συνείδηση προστάτη της υγείας μας και της υγείας του διπλανού μας.

Ο οδικός χάρτης θα δίνει βέβαια βάρος στα καθήκοντα του κράτους, αλλά και των φορέων, από τους Δήμους και τις Περιφέρειες μέχρι τα επιμελητήρια.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στα στοιχεία των τελευταίων ημερών που επιτρέπουν ένα βαθμό συγκρατημένης αισιοδοξίας: Περισσότεροι από 6.715.000 πολίτες έχουν πλέον εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών στους εμβολιασμούς, στην 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στην 17η θέση στους εμβολιασμούς μίας δόσης.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, παράλληλα, παρατηρείται μία σημαντική αύξηση στα ραντεβού, κάτι που επίσης αναμένεται να επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης: Σε σχέση με τα ραντεβού πρώτης δόσης, κλείστηκαν 175.000, ενώ τις προηγούμενες επτά ημέρες είχαν κλειστεί 60.000 και έτσι διαπιστώνεται μία αύξηση της τάξης του 185%.

Επίσης, κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης σε σχέση με 94.000 ραντεβού της προηγούμενης εβδομάδας, μία αύξηση της τάξης του 200%. Μόνο χθες, Δευτέρα, κλείστηκαν περισσότερα από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περισσότερα από 55.000 ραντεβού τρίτης δόσης.

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας, θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να κάνουν όλοι την τρίτη δόση μετά την παρέλευση εξαμήνου από τη δεύτερη, ενώ θα τονίσει επίσης ότι η διαφορά του τέταρτου κύματος από τα τρία προηγούμενα είναι ότι πλέον ξέρουμε πως θα το ξεπεράσουμε: Με τον εμβολιασμό, με την τήρηση των μέτρων και με τις μάσκες και τις αποστάσεις όπου χρειάζεται.

Στο ζήτημα της πανδημίας του κοροναϊού, θα σχολιάσει σύμφωνα με πληροφορίες και τη «μηδενιστική αντιπολίτευση» και θα απαντήσει εν συντομία σε όσα έχει προσάψει ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Καθώς, ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη διά ζώσης επαφή με όλους τους βουλευτές της ΝΔ μετά από πολύ καιρό, λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν, ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί και σε έναν συνοπτικό απολογισμό της πρώτης διετίας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, με έμφαση στις παράλληλες κρίσεις που αντιμετώπισε μαζί με την υγειονομική, επισημαίνοντας πως καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν αντιμετώπισε τόσες πολλές προκλήσεις σε τόσο πυκνό χρονικό διάστημα.