*** Ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα, με πολλούς αποδέκτες, μαθαίνουμε ότι έστειλε προχθές το Πεκίνο στο Βερολίνο: «Θέλετε εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μαζί μας; Τότε μην ασχολείστε με τις “άλλες” υποθέσεις μας. Δηλαδή, με ανθρώπινα δικαιώματα και μειονότητες, εντός των ορίων της Κίνας». Το μήνυμα δόθηκε, από τηλεφώνου, στην ίδια την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θα πρέπει να …ξεροκατάπιε αρκετές φορές, για να μην απαντήσει. Κι όπως μας λένε αρμοδίως, τελικώς δεν απάντησε!

*** Γιατί το αναφέρουμε; Διότι, το ίδιο μήνυμα ισχύει και για την Αθήνα. Οι Kινέζοι έχουν αποδείξει ότι είναι εξαιρετικά υπομονετικοί, όταν πρόκειται να λύσουν μια οικονομική διαφορά με τις χώρες στις οποίες διατηρούν συμφέροντα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η εμπλοκή του επενδυτικού προγράμματος της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όμως, έχουν ξεκαθαρίσει επίσης ότι «για το άλλο θέμα», δεν δέχονται μύγα στο σπαθί τους. Και η Αθήνα το ξέρει. Γι’ αυτό και προς το παρόν τουλάχιστον αποφεύγει τις κακοτοπιές.

*** Δείτε τι έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας. Προ καιρού, ο πολυπράγμων Ερντογάν τόλμησε να ψελλίσει κάτι για τα δικαιώματα του Ουιγούρων, ως «πατερούλης των μουσουλμάνων». Για πότε «τα μάζεψε», είναι εντυπωσιακό. Κι εννοείται ότι έκτοτε δεν τόλμησε να ανοίξει ξανά το στόμα του. Σ’ αυτή την περίπτωση, μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να μιλούν, γιατί έχουν το απαιτούμενο «ανάστημα» από κάθε άποψη. Ούτε καν η Ευρωπαϊκή Ένωση.

*** Μια και ο λόγος παραπάνω στην εμπλοκή της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, να σας πούμε εδώ ότι οι πιέσεις που ασκούνται, πανταχόθεν, στο υπουργείο Οικονομικών για να κλείσει την εκκρεμότητα, είναι μεγάλες. Κι όχι μόνο από κινεζικής πλευράς. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την διευθέτηση κι αυτού του ζητήματος. Αναμένονται σύντομα εξελίξεις.

*** Εν προκειμένω, να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχουν τρία – τέσσερα ανοικτά μέτωπα που, μόνο αν κλείσουν, θα στείλουν ακόμα πιο ενισχυμένο το μήνυμα «προς τα έξω» ότι η Ελλάδα επέστρεψε για τα καλά. Γιατί αν νομίζετε ότι όλα βαίνουν καλώς, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε ένα ρεπορτάζ του Bloomberg, που δημοσιεύτηκε το Μεγάλο Σάββατο και ουσιαστικά λέει με δυο λόγια στους ξένους επενδυτές:

Ναι, έγιναν βήματα στη χώρα, που βγαίνει από μια μεγάλη κρίση, αλλά απομένει ακόμα να γίνουν πολλά. Και ναι, ok, η S&P την αναβάθμισε, αλλά απέχει ακόμα δυο επίπεδα από το να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα. Τα γνωστά αγγλοσαξονικά δηλαδή, του «ναι μεν, αλλά…».

*** Τα μονοδοσικά εμβόλια της J&J είναι καθοδόν. Όταν ξεκινήσουν κι αυτά, ο στόχος της ανοσίας του πληθυσμού στην Ελλάδα, θα γίνει ακόμα πιο βατός, για ευνόητους λόγους. Όμως, όπως μας έλεγε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Υγείας, απομένει να παρθεί η οριστική κρίσιμη απόφαση: οι εμβολιασμοί του θα γίνονται και στα φαρμακεία της γειτονιάς; Η αρχική σκέψη ήταν θετική. Για να δούμε.

Πηγή: parapolitika.gr