Απαλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολή οι επιχειρήσεις

Τον οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή, παρουσίασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Σταύρος Μπένος, κατά τη διάρκεια της πρώτης τους σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής και τόνισε πως η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, πάντα σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Άρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», επισήμανε.

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε ο κ. Μπένος, ο οποίος στη σύσκεψη παρουσίασε τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

-ειδικά πολεοδομικά σχέδια
-master plan για το νέο δάσος
συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα
-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον
-μελέτη για αγροδιατροφή
-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας
-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας

5359353

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα», συμπλήρωσε ο κ. Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγια και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

5359385

Αναφερόμενος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιλογή του Σταύρου Μπένου για τη θέση του επικεφαλής για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας επεσήμανε: «Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», είπε ο πρωθυπουργός.