Μαζί του θα βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

Στις 10:30 το πρωί θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια εργασιών του πρώτου μεγάλου data center της Lamda Hellix
υπό την παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην τελική ευθεία και το αντίστοιχο project της Microsoft

Ειδικότερα, ο μεγάλος κύκλος επενδύσεων στα data centers, που φιλοδοξούν να δώσουν τεράστια ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ανοίγει και επισήμως από σήμερα Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Αυτό θα είναι και το πρώτο μιας σειράς νέων πρότζεκτ που δρομολογεί η εταιρεία μετά την εξαγορά της από την αμερικανική Digital Realty, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο των data centers και των «ουδέτερων» υποδομών.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την έναρξη εργασιών και στο αντίστοιχο μεγάλο πρότζεκτ που προετοιμάζει η Microsoft. Συγκεκριμένα, η αγορά γης που θα φιλοξενήσει τα τρία data centers που σχεδιάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει γίνει ήδη, ενώ ως το τέλος του μήνα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Υπολογίζεται ότι μόνο οι επενδύσεις που δρομολογούν Microsoft και Digital Realty – Lamda Hellix θα αφήσουν ένα άμεσο οικονομικό αποτύπωμα άνω των 2 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση αλλά και οι εταιρείες, ενώ το ύψος των επενδύσεων για τη λειτουργία τους θα προσεγγίσουν τα 900 εκατ. ευρώ.

Και δεν είναι οι μόνοι, αφού και άλλοι παίκτες, μικρότεροι, προχωρούν σε επενδύσεις ποντάροντας στη στροφή της οικονομίας και συνολικά των υπηρεσιών προς το «υπολογιστικό νέφος».