Το τελευταίο αντίο στη Φώφη Γεννηματά αναμένεται να πουν σήμερα Τετάρτη συγγενείς, συνεργάτες, φίλοι και εκπρόσωποι από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Υπό το βάρος της πάνδημης οδύνης και της ανείπωτης θλίψης, η Φώφη Γεννηματά θα οδεύσει προς την τελευταία της κατοικία, αλλά οι αγώνες που έχει δώσει τόσο στην πολιτική όσο και στον στίβο της ζωής θα μείνουν χαραγμένοι στις μνήμες των Ελλήνων.

Η σορός της διαπρεπούς πολιτικού θα εκτεθεί στις 10 το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, από την οποία θα τελεστεί στις 14.00 το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία, δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Με απόφαση του πρωθυπουργού για σήμερα Τετάρτη κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Επικηδείους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης. Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο 17χρονος γιος της, Γιώργος.

Οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, με πρώτη την γαλανόλευκη στην ιστορική έδρα του ΠΑΣΟΚ. Εκεί όπου συρρέει απλός κόσμος για να αφήσει λουλούδια στη μνήμη της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

Μετά την εξόδιο ακολουθία θα γίνει η ταφή στο πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Θα ταφεί στο μνήμα του πατέρα της, Γεωργίου Γεννηματά

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, με πρόταση του Κώστα Μπακογιάννη, αποφάσισε ομόφωνα τον τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Επίσης, αποφασίστηκε να παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων. «Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της, για να την παραδώσει στην αθανασία», ανάφερε στην εισήγηση του ο δήμαρχος και υπογράμμισε: «Με το ακαταμάχητο σθένος που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους».

Τα τελευταία της λόγια

Ακόμη και κατά τη νοσηλεία της στον «Ευαγγελισμό», παράλληλα με την ύστατη μάχη που έδινε για να κρατηθεί στη ζωή, η έγνοια της και το μυαλό της στο ΚΙΝΑΛ και στη διαφύλαξη της ενότητας της παράταξης.

Άλλωστε είναι γνωστό, ότι από το 2015 που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος, δεν σταμάτησε ποτέ να νοιάζεται για την επόμενη μέρα του κόμματος.
Όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», ο Χρήστος Πρωτόπαπας, συντετριμμένος από την απώλεια, αποκαλύπτει τι έλεγε στους συνεργάτες, με τους οποίους επικοινωνούσε μέχρι τελευταία στιγμή, η Φώφη Γεννηματά: «Αυτό που μας έλεγε ήταν «προσέξτε την ενότητα της παράταξης», «κρατηθείτε εκτός της κομματικής αντιπαράθεσης για την ηγεσία», «διαχειριστείτε την καθημερινότητα» και «κυρίως να προσέχετε να μη διασπαστεί η ενότητα»». Αυτά ήταν και τα τελευταία λόγια-οδηγίες της Φώφης προς τους συνεργάτες της.