Την Τετάρτη η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών

Τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επαναλειτουργία της οικονομίας ξεδίπλωσε, μιλώντας στο Mega ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος. 

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος στις αρχές Απριλίου τοποθετείται χρονικά η επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, ενώ αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο υφυπουργός τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναλειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο σε ανοιχτούς χώρους. 

Την Τετάρτη η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών 
Παρότι προβλέπεται ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, οι Επιστήμονες βλέπουν σημάδια ότι η πανδημία εισέρχεται σε τροχιά σταθεροποίησης.
Ωστόσο πριν υπάρξει ασφαλής εικόνα ότι ομαλοποιείται η κατάσταση σε επίπεδο αριθμού κρουσμάτων και νέων εισαγωγών, και ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αναζωπύρωσης, οι Ειδικοί ζήτησαν χρόνο… Έκριναν χτες ότι θα πρέπει να έχουν λίγες ακόμη ημέρες στη διάθεση τους για να αποφανθούν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων αλλά και για την “απελευθέρωση” των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Τα self test που θα ξεκινήσουν να διατίθεται στους πολίτες στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, και μαζί με τα τυχαία rapid tests και τους εμβολιασμούς θα αποτελέσουν την ασπίδα για την επανέναρξη δραστηριοτήτων. Ενώ συζητείται και η χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου…

Για τα σχολεία, σχεδιάζεται να είναι υποχρεωτικό το self test και για τους μαθητές και για τους εκπαιδευτικούς μία φορά την εβδομάδα.

Υποχρεωτικό θα είναι και για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια, επιχειρήσεις κλπ.

Τι σχεδιάζεται να ανοίξει και πότε
Με αυτό το δεδομένο της υποχρεωτικότητας του self testing οι Επιστήμονες είδαν θετικά το σχέδιο που κατέθεσε χθες το υπουργείο Παιδείας για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, σε όλες τις περιοχές, ακόμη και στις «βαθιά κόκκινες». Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασίσουν και για την τύχη του λιανεμπορίου.

Με την οικονομία να εξαντλεί τις αντοχές της, η κυβέρνηση επιθυμεί τα καταστήματα να ανεβάσουν ρολά στις 5 Απριλίου. Καταρχήν με την μέθοδο του click away ή του click in shop.

Σταδιακό άνοιγμα 

Το ημερολόγιο προς το παρόν δείχνει 5 Απριλίου, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως δεν θα διστάσουν να δώσουν άλλη μία εβδομάδα χρόνο προκειμένου να μην διακινδυνεύσουν νέα αναζωπύρωση της πανδημίας φτάνοντας δηλαδή έως και τις 12 Απριλίου.

Βασικός στόχος είναι η αγορά να προλάβει να λειτουργήσει πριν από το Πάσχα ενώ το πλαίσιο λειτουργίας της ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί, αφού αυτό θα εξαρτηθεί από την εικόνα της πανδημίας όταν ληφθούν οι αποφάσεις.

Οι επιστήμονες αναμένεται να εξετάσουν από εβδομάδα ξανά τα διαθέσιμα δεδομένα έτσι ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με τις ημερομηνίες ανοίγματος της αγοράς.

Ανάλογα τα δεδομένα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να προκρίνουν είτε την λύση του click away και του click in shop είτε απελευθέρωση της αγοράς με μόνο περιορισμό τον αριθμό καταναλωτών ανάλογα τα τετραγωνικά των καταστημάτων.

Μαζί με το λιανεμπόριο, εκτιμάται ότι θα συζητηθεί και το ζήτημα των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Όπως φαίνεται οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να τις απελευθερώσουν παράλληλα με την λειτουργία της αγοράς, ενώ υπενθυμίζεται πως ήδη για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής οι πολίτες μπορούν να μετακινούνται εκτός οικείου δήμου στέλνοντας 6 στο 13033.