Οι 122 αυτοί άνθρωποι επιλέχτηκαν μεταξύ 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση,

Πόσοι και πόσοι άνθρωποι δεν σκέφτονται καθημερινά να υπήρχε τρόπος να πληρώνονται χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν; Στη Γερμανία αυτό έγινε πράξη για 122 τυχερούς οι οποίοι, συμμετέχοντας σε ένα επιστημονικό και κοινωνικό πείραμα, θα λαμβάνουν άκοπα, αγόγγυστα και αδούλευτα 1.200 ευρώ μηνιαίως, για τα επόμενα τρία χρόνια!

Επιλέχτηκαν 122 πολίτες 

Οι 122 αυτοί άνθρωποι επιλέχτηκαν μεταξύ 2 εκατομμυρίων ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση, σύμφωνα με την Deutsche Welle, και ξεκίνησαν να πληρώνονται από την 1η Ιουνίου. Το πείραμα αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει τη διερεύνηση της επίδρασης ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος στα άτομα που το λαμβάνουν.

Όπως εξηγεί ο Γιούργκεν Σουπ, επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας από το Γερμανικό Ινστιτούτο Oικονομικών Ερευνών: «Ερευνούμε, για την ώρα σε πρώτη φάση, τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα ενός εισοδήματος άνευ όρων. Διαθέτουν μια οικονομική ασφάλεια για δύο χρόνια ύψους 1.200 ευρώ. Τι θα κάνουν με αυτά τα χρήματα; Θα τα ξοδέψουν ή θα βάλουν κάτι στην άκρη γιατί στη ζωή πάντα μπορεί κάτι να συμβεί και πρέπει να έχουν μια οικονομική κάλυψη;».

Τι θα πρέπει να κάνουν οι συμμετέχοντες

Οι συμμετέχοντες επιτρέπεται να εργάζονται όσο θέλουν κατά τη διάρκεια του πειράματος, δεν έχουν καμία υποχρέωση απόδειξης περί της προσωπικής και οικονομικής τους κατάσταση πλην «της συμπλήρωσης επτά ερωτηματολογίων online κατά τη διάρκεια των τριών ετών της έρευνας» όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος.

Τα χρήματα προέρχονται από 150.000 ιδιώτες δωρητές και δεν φορολογούνται. Η συζήτηση περί βασικού εισοδήματος επανήλθε ως ιδέα από το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Το βασικό εισόδημά μου» στο Βερολίνο. Τα μέλη του πιστεύουν ότι το βασικό εισόδημα σε όλους τους πολίτες θα έλυνε πολλά από τα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, όσον αφορά στις αποφάσεις ή τα ρίσκα που παίρνουν οι άνθρωποι, αλλά και κοινωνικά.

Οι πολέμιοι της ιδέας του βασικού εισοδήματος θεωρούν ότι πρόκειται για «ουτοπία» και για «αριστερές φαντασιώσεις». Ο επικεφαλής του πειράματος Γιούργκεν Σουπ υποστηρίζει ότι το πείραμα θα απαντήσει στο τι κάνουν οι άνθρωποι με τα χρήματα που διαθέτουν και αν είναι μεγαλύτερα τα πολιτικο-οικονομικά οφέλη από έναν θεσμό βασικού εισοδήματος. Στο αντίστοιχο πείραμα της Φινλανδίας, πάντως, τα συμπεράσματά του ήταν διφορούμενα, ενώ αντίστοιχη έρευνα στον Καναδά, χρηματοδοτούμενη μάλιστα από το δημόσιο χρήμα, διακόπηκε για πολιτικούς λόγους, και στη Γερμανία μέχρι στιγμής κανένα μεγάλο κόμμα δεν στηρίζει την ιδέα ενός άνευ όρων βασικού εισοδήματος.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time

Πηγή: parapolitika.gr