Έως την Αθήνα έφτασε σε μόλις έξι ώρες το ηφαιστειακό νέφος αερίων και τέφρας από την Αίτνα, η οποία δεν σταματά να «βρυχάται» τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 και όπως αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία Μeteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το νέφος που δημιουργήθηκε στις 9 το πρωί της Κυριακής από μια ακόμη έκρηξη του ηφαιστείου, έφτασε στις 3 μετά το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Αθήνα.

Η «φορτισμένη» Αίτνα

Το νέφος, κατά την ίδια πηγή, μεταφέρθηκε από τα ισχυρά δυτικά ρεύματα στην τροπόσφαιρα. Η Αίτνα είναι το μεγαλύτερο και υψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη, με την ηφαιστειακή δραστηριότητα σε αυτή να ξεκινά προ περίπου 500.000 ετών. Το όνομά της ενδέχεται να προήλθε από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano».

Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Παράλληλα, ο Γίγαντας Εγκέλαδος φέρεται να καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, αποτελώντας την αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Αλλά και στη ρωμαϊκή μυθολογία, ο θεός της φωτιάς Βουλκάν είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα . Από το 2013, η Αίτνα έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: parapolitika.gr