Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα φιλοξενήσει σήμερα τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Το πρώτο επίσημο δείπνο της προεδρίας του παραθέτει σήμερα ο Τζο Μπάιντεν στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για να ενισχύσει τις σχέσεις με έναν βασικό αμερικανικό σύμμαχο.

 Πηγές προσκείμενες στον προγραμματισμό περιγράφουν μια υπερμεγέθη εκδήλωση κάτω από μια σκηνή στο χώρο του Λευκού Οίκου, στην οποία θα συμμετέχουν όχι μόνο Δημοκρατικοί, αλλά και αρκετοί αξιωματούχοι και πολιτικοί υπάλληλοι που ενδιαφέρονται για την ενίσχυση των σχέσεων με τη Γαλλία.

Η στιγμή αποκτά πρόσθετη σημασία λόγω του πόσο καιρό περίμεναν οι Μπάιντεν να διοργανώσουν κρατικό δείπνο – τόσο καιρό, μάλιστα, που πολλοί Δημοκρατικοί είχαν αρχίσει να ανησυχούν.

 Το δείπνο έχει και εσωτερικές πολιτικές προεκτάσεις. Καθώς οι Μπάιντεν στρώνουν το κόκκινο χαλί για τον Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ, υπάρχει η πληροφορία ότι έχουν στα σκαριά άλλα δύο κρατικά δείπνα, μαζί με πολλές άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Αρκετοί άνθρωποι με γνώση του σχεδιασμού και των επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου, οι οποίοι μίλησαν στο CNN για το θέμα αυτό, επιβεβαίωσαν ότι αυτό το κρατικό δείπνο θα είναι ένα από τα πολλά που θα φιλοξενήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν τους επόμενους μήνες.

 Ο κατάλογος των καλεσμένων για το πρώτο κρατικό δείπνο του Μπάιντεν ήταν εξαρχής μεγάλος, που έγινε ιδιαίτερα μεγάλος για να συμπεριλάβει όλους τους ανθρώπους που έχασαν σημαντικό κοινωνικό χρόνο με τον πρόεδρο εξαιτίας των περιορισμών του Covid-19. Έχοντας κάνει τους νοερούς υπολογισμούς μήνες πριν, καθώς ξεκινούσε ο σχεδιασμός, είπαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες του δείπνου, οι λίστες της Ανατολικής Πτέρυγας, της Δυτικής Πτέρυγας, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας έγιναν ακόμη μεγαλύτερες.

 Αποφασίστηκε λοιπόν το δείπνο να πραγματοποιηθεί σε μια σκηνή στο Νότιο Λόφο, η οποία θα τους επιτρέψει να φιλοξενήσουν άνετα τους περισσότερους από 400 καλεσμένους που αναμένεται να παρευρεθούν. (Ο Λευκός Οίκος αναφέρεται στη σκηνή ως περίπτερο, καθώς έχει διαφανή πάνελ στα πλαϊνά).

 Γιατί όμως σε τέντα και όχι εντός των τειχών του Λευκού Οίκου; Διότι ένα δείπνο στην κρατική τραπεζαρία μπορεί να φιλοξενήσει μόνο περίπου 120 καλεσμένους.

 Οι «σκληρές» προετοιμασίες του προσωπικού

Το δείπνο για τον Γάλλο πρόεδρο υποτίθεται ότι θα γινόταν μήνες πριν, σύμφωνα με πηγές του Λευκού Οίκου, αλλά οι διαφορές στον προγραμματισμό, συμπεριλαμβανομένων των προεκλογικών ταξιδιών για τις ενδιάμεσες εκλογές, των ταξιδιών στο εξωτερικό και του γάμου της Ναόμι Μπάιντεν, σήμαιναν ότι η ημερομηνία μετατέθηκε περισσότερες από μία φορές. Τελικά, το δείπνο ορίστηκε για σήμερα το βράδυ.

 Δυστυχώς όμως, τα δεκάδες εορταστικά πάρτι του Λευκού Οίκου, ταυτόχρονα με το πρώτο κρατικό δείπνο – κάτι που δεν έχει ξαναγίνει κατά τη διάρκεια της σύγχρονης προεδρίας – σημαίνει πως το προσωπικό έπρεπε να εργαστεί σκληρά για να συνδυάσεις τις απαιτήσεις όλων αυτών των εκδηλώσεων.

 Προστέθηκε βοηθητικός χώρος κουζίνας με ψυκτικές μονάδες που τοποθετήθηκαν έξω από τον χώρο της κουζίνας του Λευκού Οίκου, όπως συμβαίνει συνήθως για πολλαπλές ή μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις, ιδίως κατά την πολυάσχολη περίοδο των εορταστικών πάρτι, όπου μπορεί να υπάρχουν δύο ή τρεις δεξιώσεις την ημέρα. (Τρία από τα ψυγεία βιομηχανικών διαστάσεων που βρίσκονταν έξω νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχαν την ένδειξη “τυρί”, με μαύρο μαρκαδόρο – δεν είναι σαφές αν πρόκειται για το γαλλικό δείπνο ή για μεζέδες για τα γιορτινά πάρτι).

 Για το κρατικό δείπνο, οι Μπάιντεν επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν ενοικιαζόμενα πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, επιτραπέζια σκεύη και τραπεζομάντιλα. Ο χώρος, αν και βρίσκεται εντός του εδάφους του Λευκού Οίκου, δεν επιτρέπει τη χρήση των επίσημων σερβίτσιων του Λευκού Οίκου για το δείπνο, δήλωσε ο κοινωνικός γραμματέας του Λευκού Οίκου Κάρλος Ελιζόντο. Οι επιμελητές του Λευκού Οίκου, οι οποίοι επιβλέπουν τη χρήση όλων των αντικειμένων της συλλογής του Λευκού Οίκου, δεν υπολογίζουν την προσωρινά εγκατεστημένη σκηνή ως μέρος του κτιρίου του Λευκού Οίκου – και ως εκ τούτου οι προεδρικές πορσελάνες δεν θα χρησιμοποιηθούν.

 Ο συνολικός σχεδιασμός και οι ανθοσυνθέσεις οργανώθηκαν από μια διοργανώτρια εκδηλώσεων, την Jung Lee, και την εταιρεία της, Fete, μια σικ εταιρεία σχεδιασμού κομψών πάρτι που προτιμούν οι διασημότητες.

 Εντός της τέντας θα στηθεί μια σκηνή και μια πίστα χορού για τη διασκέδαση από τον τραγουδιστή Jon Batiste, ο οποίος κατάγεται από τη Νέα Ορλεάνη, μια πόλη που η Τζιλ Μπάιντεν δήλωσε χθες ότι «διαμορφώνεται τόσο από την γαλλική όσο και την αμερικανική κουλτούρα». Οι Μακρόν, εξάλλου, θα επισκεφθούν τη Νέα Ορλεάνη μετά την Ουάσινγκτον, πριν επιστρέψουν στη Γαλλία.

 Η διακόσμηση του δείπνου ήταν εμπνευσμένη από το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, τα κοινά χρώματα της αμερικανικής και της γαλλικής σημαίας, και «τις κοινές μας αξίες: την ελευθερία και τη δημοκρατία, την ισότητα και τη συντροφικότητα», δήλωσε η Μπάιντεν κατά την προεπισκόπηση της διακόσμησης του τραπεζιού και του μενού.

 Τα λουλούδια στα τραπέζια θα είναι κυρίως τριαντάφυλλα- ποικιλίες American Beauty και Piano Roses, βαθυκόκκινα άνθη, επειδή, όπως είπε ο Ελιζόντο, στον Εμανουέλ Μακρόν αρέσει το πιάνο. Για την πρόποση θα χρησιμοποιηθούν ποτήρια σαμπάνιας γαλλικής κατασκευής, αλλά γεμάτα με αμερικανικό αφρώδη οίνο. Τα ψηλά καντήλια με τα κατακόκκινα κεριά θα μιμούνται το Άγαλμα της Ελευθερίας, το δώρο της Γαλλίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ούτω καθεξής.

 Το στρώσιμο του τραπεζιού είναι κάτι που η Πρώτη Κυρία έχει πει ότι είναι πάντα το πρώτο της μέλημα όταν φιλοξενεί κάποιον για γεύμα, μια ανάμνηση από την παιδική της ηλικία και τη μητέρα της. «Ακόμη και αν είχαμε μόνο ψαροκροκέτες από το ψυγείο, εκείνη έκανε πάντα τα δείπνα μας να νιώθουν ξεχωριστά», δήλωσε η Μπάιντεν.

  «Η Πρώτη Κυρία συμμετέχει από την αρχή των προετοιμασιών και ήταν σημαντικό γι’ αυτήν να αντανακλά την ζεστασιά και την προσιτή φιλοξενία για την οποία είναι γνωστοί οι Μπάιντεν» δήλωσε η γραμματέας Τύπου της Τζιλ Μπάιντεν.

 Ένα άτομο που γνωρίζει την πρακτική προσέγγιση της πρώτης κυρίας στο δείπνο δήλωσε ότι συμμετείχε σε όλες τις πτυχές του σχεδιασμού, μέχρι και στο να κάνει γευσιγνωσία κάθε πιάτου και να επιβλέπει τον πίνακα των θέσεων, όπως η άμεση προκάτοχός της, η Μελάνια Τραμπ, της οποίας το πρώτο κρατικό δείπνο έτυχε επίσης να είναι για τους Μακρόν.

Σε αντίθεση με το δείπνο του Τραμπ, οι Μπάιντεν θα σερβίρουν χαβιάρι και αστακό σε βουτυρόπαστα για πρώτο πιάτο, μοσχαρίσιο Calotte και σαλάτα με νεροκάρδαμο για κυρίως πιάτο. Ο Τραμπ προτίμησε gateau με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα ντομάτας και πλατό με αρνί. Τα δύο δείπνα όμως έχουν ένα κοινό, το επιδόρπιο: παγωτό crème fraiche.

Πηγή: parapolitika.gr