Παρά τη βελτιωμένη προσφορά που κατέθεσαν τέλη της περασμένης εβδομάδας οι Γάλλοι στο Πεντάγωνο για να προωθήσουν τις δικές τους [email protected], οι πιθανότητες που έχουν για να κερδίσουν το διαγωνισμό για τις τέσσερις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού είναι σχεδόν ανύπαρκτες

Το κλίμα για την γαλλική υποψηφιότητα έχει στραβώσει εδώ και περίπου 10 μήνες και παρά τις (μεγάλες) προσπάθειες που έγιναν για να ξαναφτιάξει, το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό.

^^^ Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και πάλι το Παρίσι, αρχές Σεπτεμβρίου, για τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης στο μουσείο του Λούβρου, που θα είναι αφιερωμένη στη χώρα μας. Όμως, μέχρι τότε, η υπόθεση «φρεγάτες» θα έχει κλείσει. Πιθανότατα, υπέρ των Αμερικανών. Οπότε άλλη πίεση, για το συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να του ασκηθεί.

! Το παράδοξο είναι πως οι φωνές διαμαρτυρίας που ακούγονται γι’ αυτή την εξέλιξη είναι πιο δυνατές στην Αθήνα, απ’ ό,τι στο Παρίσι. Εκεί, το Ελιζέ έχει συμβιβαστεί προ πολλού πλέον με την ιδέα ότι μετά τα μαχητικά Rafale, θα ήταν πολύ δύσκολο να πουλήσει και τις [email protected] στην Ελλάδα. Και μάλιστα στην αρχική τιμή. Η προσπάθεια έγινε, αλλά απλώς δεν πέτυχε.

@@@ Οι ολλανδικές φρεγάτες ήταν στην πραγματικότητα το αουτσάιντερ σε αυτή την κούρσα. Και συμβατές με τις ελληνικές ανάγκες ήταν και προσιτές στην τιμή, ωστόσο είχαν άλλα ζητήματα. Μπήκαν αργά στη μάχη διεκδίκησης, δεν πρόσφεραν ανταποδοτικές συνέργειες στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ και η συνδυαστική προσφορά που έκαναν αρχικά οι Ολλανδοί για τα ελληνικά ναυπηγεία δεν ήταν ολοκληρωμένη. Μετά τη διόρθωσαν ή τουλάχιστον επιχείρησαν να την διορθώσουν, αλλά…

*** Το εμβολιαστικό πρόγραμμα επανέφερε την Ελλάδα στη… Δύση. Ακούγεται κάπως υπερβολικό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το μοντέλο που εφαρμόστηκε εδώ το τελευταίο εξάμηνο συζητήθηκε πολύ στις Βρυξέλλες και όχι μόνο (Βερολίνο) κι αποτέλεσε μια πρώτης τάξεως απόδειξη ότι «η Ελλάδα όταν θέλει, μπορεί»

^^^ Το σημαντικότερο, τη διαχώρισε από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπου οι ρυθμοί εμβολιασμού είναι αργοί και την τοποθέτησε στο κλαμπ των «γρήγορων» και των «αποτελεσματικών». Κι αυτό το λένε Ευρωπαϊκές πηγές! Τώρα, «το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα σας είναι το Ταμείο Ανάπτυξης». Όπως μας μεταφέρεται, αν η Ελλάδα τα καταφέρει κι απορροφήσει τους πόρους του, τότε θα κερδίσει και πολύ χρόνο από την προηγούμενη χαμένη δεκαετία.

@@@ Τέλος, υπάρχουν και κάποιες μικρές αλλά κρίσιμες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Όπως για παράδειγμα, η πρωτοβουλία της Ελλάδας (με άλλες εννιά χώρες) για τα παιδιά της Λευκορωσίας. Και γενικότερα, η στάση της χώρας στην υπόθεση Λουκασένκο, όπου απέφυγε την περιθωριοποίηση. Κάπως έτσι, δημιουργείται η εντύπωση ότι «η Ελλάδα επέστρεψε».

*** «Αυτή τη φορά, αν πάρω πάνω από 1,5 δισ. θα πουλήσω». Αυτό είχε εξομολογηθεί ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος σε στενούς του συνεργάτες, για το μέλλον της Chipita. Τελικώς, πήρε περίπου 1,8 δισ. και πούλησε.

Πηγή: parapolitika.gr