Οι 10 πρέσβεις προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού

Το ζήτημα της απέλασης των 10 πρέσβεων που η κυβέρνηση Ερντογάν έχει κηρύξει personae non gratae επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα, αναμένεται να συζητήσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, το οποίο συνέρχεται υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν στις 15.00.

Σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΑΝΚΑ, διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών αναζητούν φόρμουλα ώστε να αποφευχθεί η απέλαση των Πρέσβεων για να αποφευχθεί διπλωματική ρήξη με τις δέκα μεγάλες δυτικές χώρες, ανάμεσά τους και οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό εάν ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιμείνει μέχρι τέλους στην εντολή του για απέλαση.

Σοϊλού: Οι 10 πρέσβεις προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία

Οι 10 πρέσβεις προσπαθούν να γονατίσουν την Τουρκία, υποστήριξε ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και διερωτήθηκε πώς μπορούν να σταματήσουν την τρομοκρατία, αφού την προωθεί η Γαλλία, η Αμερική

«Προσπαθούν να μας γονατίσουν. Με δέκα Πρέσβεις προσπαθούν να μας φέρουν στα μέτρα τους», είπε και πρόσθεσε ότι «ακόμα κι αν συγκεντρωθούν όλοι μαζί, δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψουν την πορεία του Ταγίπ Ερντογάν, του AKP, της Λαϊκής Συμμαχίας ή της Τουρκίας».

Γιακίς: Δεν έπρεπε να δώσει εντολή ο Ερντογάν

Στο μεταξύ ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης ΑΚΡ Γιασάρ Γιακίς δήλωσε στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης Τζουμχουριέτ, ότι η εντολή Ερντογάν “persona non grata” δεν έπρεπε να δοθεί.

«Θα πρέπει να αφήσουν τέτοια θέματα σε διπλωμάτες και να καθορίσουν εκείνοι πώς να βρεθεί μια φόρμουλα». Σύμφωνα με τον Γιασάρ Γιακίς η κήρυξη ενός προσώπου ως ανεπιθύμητου θεωρείται το βήμα πριν την κήρυξη πολέμου σε μια χώρα.

Για τη δήλωση των Πρέσβεων σχετικά με τον Οσμάν Καβάλα, ο Γιασάρ Γιακίς είπε ότι θα ήταν καλύτερα να μην έκαναν κάτι τέτοιο αλλά οι διεθνείς σχέσεις είναι μια πάλη στην οποία ο ένας προσπαθεί να λυγίσει τον άλλο. Ανέφερε ότι τέτοια μεγάλη κρίση η Τουρκία έζησε κατά το 1974 «κατά τη διάρκεια των κυπριακών γεγονότων» (όπως αποκαλεί την τουρκική εισβολή) αλλά όχι έτσι χωρίς λόγο. Τότε πραγματοποιήθηκε παρόμοια κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η ένταση μεταξύ μας και της Ελλάδας ήταν για έναν πολύ πιο σοβαρό λόγο. Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι μια εξέλιξη που θα μας βλάψει”, είπε

Πηγή: parapolitika.gr