Τηλεδιάσκεψη είχε χθές, Τετάρτη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τους ομόλογους της Υπουργούς Πολιτισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα «Κορωνοϊός (COVID-19) και πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς: Αντίκτυπος, καινοτομία και σχεδιασμός για μετά την κρίση».

Οι συνέπειες της πανδημίας COVID-19 στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, τα πιθανά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, η ανταλλαγή εμπειριών και η χάραξη κοινών στρατηγικών για την αντιμετώπιση της κρίσης αποτέλεσαν τα θέματα της τηλεδιάσκεψης, που έγινε με πρωτοβουλία της Κροατικής Προεδρίας

Τι είπε η Λίνα Μενδώνη

Στην εισήγηση της, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε πολύ έγκαιρα η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, αλλά και για την εφαρμογή της πρώτης φάσης του προγράμματος στήριξης του Σύγχρονου Πολιτισμού και των δημιουργών.

Επίσης, κατέθεσε τις προτάσεις της για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας οι Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ να απαιτήσουν την αύξηση και την εγγραφή επί πλέον κονδυλίων στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη στήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, όχι μόνον για την αντιμετώπισης της παρούσας συγκυρίας, αλλά και για την προετοιμασία τους την επόμενη μέρα της κρίσης.

Η κ. Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε θετικά για την χαρτογράφηση των επιπτώσεων του κοροναϊού στον τομέα του Πολιτισμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιχειρεί η Κροατική Προεδρία, σημειώνοντας ότι «αυτή η δράση μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική, ως αξιόπιστη και προσιτή πηγή πληροφόρησης. Ενισχύει τη δημιουργία βιώσιμου πολιτιστικού και δημιουργικού περιβάλλοντος και θα χρησιμεύσει, ως ορόσημο, τόσο στη συνεργασία μας όσο και στην περαιτέρω έρευνα: Πώς μπορεί να λειτουργήσει ο δημιουργικός τομέας μακροπρόθεσμα, με μια στρατηγική προσέγγιση που να υπερβαίνει τις σημερινές ανάγκες. Πώς να λειτουργήσει ως πλαίσιο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας, στη διάδοση καλών πρακτικών, στην υιοθέτηση κατάλληλων μέσων και στην ανάπτυξη νέων μεθόδων επικοινωνίας, οι οποίες θα εξυπηρετούν καλύτερα τις συγκεκριμένες ανάγκες και τους σχεδιασμούς κάθε οργανισμού».

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα και στις δράσεις που «μπορούν, βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ενισχύσουν, με βιώσιμο τρόπο, την ανθεκτικότητα των πολιτιστικών και δημιουργικών, ζήτησε τα εξής:

Α. Την επέκταση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ώστε να ενισχυθούν όλα τα πολιτιστικά προϊόντα, με ευρύτερη στόχευση στην πολιτιστική κληρονομιά και στη σύγχρονη τέχνη, αλλά και στις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ τους.

Β. Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα παρέχουν “επιχορηγήσεις έκτακτης ανάγκης” και κάλεσε τους Υπουργούς Πολιτισμού να πιέσουν όλοι μαζί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει ικανό μέρος της δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης ύψους 25 δισ. ευρώ, ειδικά για τον πολιτιστικό και τον δημιουργικό τομέα.

«Ας χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε η κ. Λίνα Μενδώνη αυτή την ευκαιρία για να ενώσουμε όλοι εμείς εδώ τις φωνές μας και να ζητήσουμε έναν υψηλότερο προϋπολογισμό για τον Πολιτισμό στο “πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για το 2021-2027. Κοιτάζοντας μπροστά, με αισιοδοξία, η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουμε να σχεδιάσουμε εκστρατείες που θα ενθαρρύνουν και θα στηρίζουν τη συμμετοχή των πολιτών, μόλις αποκατασταθεί η τρομερή κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Η συμμετοχή στον Πολιτισμό είναι αναγκαία δραστηριότητα που διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας μας, με ευρύτητα πνεύματος και με φροντίδα. Είναι καθήκον μας να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να είμαστε “έτοιμοι για την επόμενη μέρα”.

Με το τέλος της τηλεδιάσκεψης η κ. Věra Jourová, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια, διαβεβαίωσε για τις απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις, τονίζοντας την αναγκαιότητα μιας ευέλικτης προσέγγισης για τους δικαιούχους του προγράμματος Creative Europe.

Οι Υπουργοί Πολιτισμού των κρατών-μελών της ΕΕ, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση της Επιτροπής, καθώς και για την ανακοίνωση περαιτέρω μέτρων και προγραμμάτων σε απάντηση στην πανδημία COVID-19. Συμφώνησαν ότι όλα τα έκτακτα μέτρα πρέπει να συνάδουν με τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα