Πραγματοποιήθηκε σήμερα, τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υφυπ.Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας αρμόδιου για οικονομικά θέματα, Fatmir Bytyqi, με αντικείμενο την εξέταση θεμάτων ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας.

Στο επίκεντρο οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας

Η τηλεδιάσκεψη έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα, όσο και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη. Στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκε εκ νέου ο σημαντικός ρόλος που αποκτά η Βόρεια Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή τόσο των Βαλκανίων όσο και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας καλύπτοντας την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής βρίσκει την Ελλάδα να έχει κυρίαρχο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη. 

Ο κ. Φραγκογιάννης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα οφέλη σε επίπεδο οικονομίας, περιβάλλοντος και ασφάλειας ενεργειακού σχεδιασμού από την στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών. Στο ίδιο πνεύμα, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, κ Bytiqi, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη τόσο του ιδίου, όσο και των Υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος καταδεικνύει τη βούληση της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να σημειωθεί ταχεία πρόοδος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης οι υπ.Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, κ.κ. Κ. Bekteshi και N. Nuredini, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας, κα Α. Σδούκου, καθώς ανώτατα στελέχη της ΔΕΣΦΑ και του ομίλου ΕΛΠΕ.

Ε.