Τα όνειρά της αναφορικά με το πώς θα ξοδέψει τον ελεύθερο χρόνο της όταν βγει στη σύνταξη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αποκάλυψε η Άνγκελα Μέρκελ.

 H «αιώνια καγκελάριος» της Γερμανίας που συμπλήρωσε τον περασμένο Νοέμβριο 15 χρόνια στο τιμόνι της ατμομηχανής της ευρωζώνης, είχε γράψει παλαιότερα στη στήλη «Το Όνειρό Μου» του επίσημου λογαριασμού της στο Facebook: «ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό Σιδηρόδρομο από τη Μόσχα μέχρι το Βλαδιβοστόκ». Ο λογαριασμός αυτός καταργήθηκε το 2019, αλλά οι Γερμανοί δημοσιογράφοι επαναφέρουν συχνά το θέμα στις συζητήσεις τους με την Μέρκελ, όπως εκείνος που της πήρε συνέντευξη για λογαριασμό του περιοδικού DB-Mobil των Γερμανικών Σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn AG). Κι όπως είπε η καγκελάριος, το όνειρο για το ταξίδι με τον Υπερσιβηρικό στις αχανείς εκτάσεις της Ρωσίας ή στα Βραχώδη Όρη των ΗΠΑ παραμένει, αν και η ίδια δεν έχει σχεδιάσει ακόμη κάτι.

 Η Μέρκελ μίλησε ακόμη για τους στόχους της στο εναπομείναν διάστημα της θητείας της. Κι όπως υπογράμμισε, η πανδημία του κοροναϊού έδειξε πόσο σημαντικό είναι «να επενδυθούν περισσότερες προσπάθειες για την ψηφιοποίηση» της οικονομίας. Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη επίσπευσης σημαντικών στρατηγικών project, όπως η παραγωγή μπαταριών στη Γερμανία, η χρήση των στοιχείων καυσίμου υδρογόνου, η ολοκλήρωση της στροφής στην «πράσινη» οικονομία. «Χωρίς τέτοιες καινοτομίες δεν θα μπορέσουμε να αναχαιτίσουμε την κλιματική αλλαγή και να διατηρήσουμε την οικονομική μας ισχύ», τόνισε. Κι όταν ρωτήθηκε για τις πιο δύσκολες αποφάσεις που έλαβε ως καγκελάριος, η Μέρκελ αναφέρθηκε στη μάχη κατά της πανδημίας, «μια πρόκληση για την δημοκρατία», όπως την αποκάλεσε: «Μία από τις δυσκολότερες αποφάσεις της θητείας μου είναι ο περιορισμός από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα ομόσπονδα κρατίδια των ελευθεριών των ατόμων, που προστατεύονται από το νόμο. Ωστόσο, οι αποφάσεις αυτές ήταν άκρως απαραίτητες».

Πηγή: parapolitika.gr