Απάντηση σε όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός για τους λόγους που τον οδήγησαν να προχωρήσει σε ένα νέο lockdown θα δώσει σήμερα το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στους δημοσιογράφους θα επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στον χρόνο που του είχαν υποδείξει οι λοιμωξιολόγοι ενώ θα αναφερθεί και στα θέματα της οικονομίας χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες ασπιρίνες.

Σχολιάζοντας πάντως τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο «δεν προετοίμασε τη χώρα και το ΕΣΥ ενώ αγνόησε τους επιστήμονες που προειδοποιούσαν για δεύτερο και σφοδρότερο κύμα της πανδημίας λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί που καυχιόταν ο πρωθυπουργός ότι νίκησε τον κορονοϊό και χαρακτήριζε αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown τώρα βάζει πάλι τη χώρα σε λουκέτο. Δεν ανέλαβε καμία ευθύνη ούτε για την αδράνεια στο ΕΣΥ, ούτε γιατί καθημερινά ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας είναι σαν σαρδέλες στα ΜΜΜ , ούτε για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων από τον Αύγουστο. Ακόμα και τώρα φταίνε οι πολίτες και ο ιός που ξαφνικά έγινε πιο μεταδοτικός, όχι ο ίδιος και η κυβέρνησή του με τις παλινωδίες της.»

Αναφερόμενη στα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου τα χαρακτήρισε ανεπαρκή και αποσπασματικά..«Αυτά τα ίδια μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει στο κοινωνικό αδιέξοδο, τα επαναλαμβάνει και τώρα χωρίς στοιχειώδη αναστοχασμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη ούτε τη ζημιά που έχουν ήδη προκαλέσει οι επιλογές της ανέφερε η πρώην υπουργός και πρόσθεσε: .

Συνιστά, δε, πρόκληση τη στιγμή που έχει επιβάλει σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων να ζουν με 534 ευρώ τον μήνα και πολλές να μένουν χωρίς ούτε αυτά επί μήνες, τη στιγμή που έχει ήδη μειώσει με δική της απόφαση το δώρο Χριστουγέννων, η κυβέρνηση να εμφανίζει τα 8,8 ευρώ επιπλέον τη μέρα για κάποιους και μόνο για έναν μήνα, ως τη μεγάλη παροχή προς τους πολίτες. Είναι πρόκληση για τους ανθρώπους που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς καμιά βοήθεια, η κυβέρνηση να διαφημίζει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος για μόλις 1 στους 7 μη επιδοτούμενους ανέργους, ως τη σημαντική ενίσχυση.»

Σε ότι αφορά το πάγιο αίτημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των λοιμοξιολόγων και στα πρακτικά των συνεδριάσεων δεν δεσμεύτηκε ότι θα τα δώσει στην δημοσιότητα.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άφησαν ωστόσο ασχολίαστη και την αναφορά του πρωθυπουργού στο ερώτημα αν η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μπορεί να φέρει και πολιτικές εξελίξεις,

«Δεν έχω να πω κάτι ως προς τις πολιτικές εξελίξεις. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πόλεμο μπροστά μας. Ο στρατός είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στρατός μας, με αυτόν θα πολεμήσουμε. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί όλη αυτή η περιπέτεια μπορεί ή πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις» είπε ο πρωθυπουργός αφήνοντας – κατά την άποψη των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ανοικτό το ενδεχόμενο για εξελίξεις.