Το προφίλ του 43χρονου Αιγύπτιου που συνελήφθη πρόσφατα

Κομβικό ρόλο σε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών
, πιθανότερα σχετιζόμενων με ισλαμική τρομοκρατία, φαίνεται ότι έχει ο 43χρονος Αιγύπτιος που συνελήφθη στις αρχές της εβδομάδας στην Κω, ενώ εξετάζεται η παράλληλη συμμετοχή του σε δίκτυο κατασκοπείας ανάλογο με ή σχετιζόμενο με εκείνο της Ρόδου, για το οποίο έχουν ήδη προφυλακιστεί, από τον Δεκέμβριο, ο γραμματέας του τουρκικού προξενείου στο νησί και ένας 52χρονος μάγειρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών», ο 43χρονος αναζητούνταν στο πλαίσιο άλλης έρευνας από τον περασμένο Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο (6/11) είχε καταφέρει να ξεφύγει στη διάρκεια κοινής επιχείρησης του Λιμενικού, της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ, κατά την οποία είχε εξαρθρωθεί ομάδα 4 Ελλήνων και ενός 25χρονου αλλοδαπού.

Τέσσερις μήνες αργότερα, τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου, λιμενικοί συλλαμβάνουν δύο αλλοδαπούς στη Χώρα της Κω με πλαστά μισθωτήρια συμβόλαια σπιτιών, με τα οποία εμφανίζονταν ως κάτοικοι κι έτσι μπορούσαν να ταξιδεύουν στην ενδοχώρα και στην επικράτεια.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης είχε προκύψει -μεταξύ άλλων- ότι παρακλάδι του βασικού κυκλώματος χρησιμοποιούσε ξενοδοχεία ως «safe houses» (ασφαλή καταφύγια) όπου έκρυβαν λαθρομετανάστες μέχρι να τους φυγαδεύσουν στην Αθήνα, είτε αεροπορικώς είτε ακτοπλοϊκώς, ενώ άλλα μέλη της ομάδας προμήθευαν με παραποιημένα έγγραφα «αχαρτογράφητους» μετανάστες και ακολούθως τους συνόδευαν έως τα επόμενα καταλύματά τους στην πρωτεύουσα.

Ο Αιγύπτιος και ένας Έλληνας ξενοδόχος υποστηρίζεται ότι, σε συνεργασία με Τούρκους διακινητές, έστηναν «γέφυρες» μεταφοράς ύποπτων μεταναστών, οι οποίοι δεν προέρχονταν από καταυλισμό της Τουρκίας, ούτε χρησιμοποιούσαν τις συνήθεις διαδρομές των προσφυγικών καραβανιών, αλλά πλήρωναν από 1.400 έως 2.000 ευρώ για ολιγοήμερη παραμονή τους σε αντίστοιχα «safe houses» στο Μπόντρουμ.

Ακολούθως, επιβιβάζονταν σε τουριστικό καΐκι για να περάσουν απέναντι, ενώ το «δρομολόγιο» μετά την Αθήνα περιλάμβανε απευθείας πτήσεις για τη Γερμανία (Μόναχο – Φρανκφούρτη), Βέλγιο (Σαρλερουά) και Γαλλία (αεροδρόμια Παρισιού).

Μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει εμπλοκή των Ελλήνων σε υπόθεση κατασκοπείας. Αντίθετα, ο Αιγύπτιος θεωρείται «βίος και πολιτεία» και, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», το όνομά του βρίσκεται ψηλά στη λίστα των υπόπτων συμμετοχής σε ειδεχθείς ενέργειες, την οποία είχε παραδώσει «χέρι με χέρι» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, στη μεταξύ τους συνάντηση που είχε λάβει χώρα στις 24 Οκτωβρίου.

Ο εντοπισμός του δεν έγινε απευθείας, αλλά προήλθε από μαρτυρία Τούρκου νεαρού διακινητή και, όταν του πέρασαν χειροπέδες, κατέσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο, όπου στον πρώτο τυπικό έλεγχο οι λιμενικοί και οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν περί τίνος επρόκειτο, αφού είχε αποθηκεύσει φωτογραφίες και βίντεο από στρατόπεδο της Κω και το «πάρκο των κεραιών» της ΕΥΠ. Αμέσως σήμανε συναγερμός και λίγο αργότερα, με την απαραίτητη δικαστική συνδρομή, πραγματοποιήθηκε έρευνα σε διαμέρισμα όπου κατοικούσε, κατά την οποία κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής και φορητές συσκευές αποθήκευσης και απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) προς περαιτέρω διερεύνηση.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ

Παράγοντες των υπηρεσιών ασφαλέιας ψάχνουν επισταμένως το παρελθόν του, εξετάζοντας παράλληλα ανάλογο φωτογραφικό υλικό που διέθεταν οι τουρκικής καταγωγής Ελληνες της Ρόδου.

Ο ένας από τους δύο είχε ομολογήσει τις πράξεις του, ισχυριζόμενος ότι ο συγκατηγορούμενός του, γραμματέας του προξενείου, επιδίωκε να τον πείσει να στρατολογήσει κι άλλα πρόσωπα με παρεμφερή καθήκοντα σε πλοία της γραμμής προς ακριτικά νησιά. Το κουβάρι του κατασκοπευτικού δικτύου ξεδιπλώθηκε σταδιακά με την επέκταση των ερευνών στην Κω, τη Νίσυρο και την Αθήνα, λίγο μετά τα Χριστούγεννα.

Ο Ελληνας μουσουλμάνος μάγειρας συνήθιζε να ταξιδεύει και στα δύο αυτά νησιά, ενώ πολλές από τις 2.500 φωτογραφίες στον υπολογιστή και στα τηλέφωνά του «ταυτίζονται» με εκείνες του Αιγυπτίου όσον αφορά τις «γωνίες λήψης σταθερών στρατηγικών σημείων των Ενόπλων Δυνάμεων». Αξιοσημείωτο είναι ότι διακινήθηκαν από τον Αιγύπτιο προς άλλα κινητά της τουρκικής τηλεφωνίας και φωτογραφίες Ελλήνων αξιωματούχων του Στρατού και του Λιμενικού.