Έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων σε όσους κινδυνεύουν

Μόλις 15 εκ των 54 κρατών της Αφρικής έχουν εμβολιάσει πλήρως το 10% του πληθυσμού τους κατά του κοροναϊού και πολλοί υγειονομικοί της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να κινδυνεύουν.

 Τα στατιστικά αυτά στοιχεία έκαναν γνωστά το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών. Οι δύο αυτοί οργανισμοί απηύθυναν έκκληση για την επιτάχυνση της διανομής δόσεων σε όσους κινδυνεύουν στην ήπειρο, εν μέσω των «ασαφών σχεδίων διανομής», όπως τα χαρακτήρισε ο ΠΟΥ. Αλλωστε, ο ιός φαίνεται να… καλπάζει στην ήπειρο, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία.

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ζητήσει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 10% των υγειονομικών σε κάθε χώρα έως σήμερα, ένας στόχος που επετεύχθη από το σχεδόν 90% των υψηλού εισοδήματος χωρών, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι μισές από τις 52 αφρικανικές χώρες, που έχουν παραλάβει εμβόλια κατά της Covid-19, έχουν εμβολιάσει πλήρως μόλις το 2%, ή λιγότερο των πληθυσμών τους, τονίζει σε ένα δελτίο τύπου το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μπραζαβίλ.

 Ο Χάουαρντ Κέιτον, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών, εξήγησε στο Reuters πως ανέλυσε δεδομένα από εννέα αφρικανικές χώρες.

 Τα στοιχεία αυτά κατέδειξαν πως περίπου το ένα τρίτο των υγειονομικών συνεχίζει να περιμένει την πρώτη δόση εμβολίου και μόλις το 10% έχει εμβολιαστεί πλήρως.

 «Παρά τις υποσχέσεις, δεν βλέπουμε να γίνονται διανομές. Πρόκειται για μια υγειονομική κρίση και μια κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Και συμπλήρωσε: «Σήμερα, οι νοσηλευτές και οι υγειονομικοί θα πάνε στη δουλειά τους γνωρίζοντας πως διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όμως χωρίς να έχουν την προστασία του εμβολίου».

 Στο μεταξύ, ορισμένες πλούσιες χώρες χορηγούν ήδη αναμνηστικές δόσεις και εμβόλια στους νέους, επισήμανε. Και σημείωσε: «Ξέρετε, μόλις είδαμε έναν δισεκατομμυριούχο να στέλνει έναν υγειονομικό στο διάστημα κι όμως, εδώ στη Γη, έχουμε εκατομμύρια υγειονομικούς να περιμένουν ακόμη να εμβολιαστούν. Δεν θα έπρεπε να κάνουν μια ευχή σε ένα αστέρι για να λάβουν ένα εμβόλιο, θα πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα».

Πηγή: parapolitika.gr