Η Βουλγαρία έχει ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση μόλις 23.8%,

Σε ασφυκτικό κλοιό έχει θέσει τη Βουλγαρία
και τη Ρουμανία η έξαρση της πανδημίας, εξαιτίας του ιδιαίτερα χαμηλού ποσοστού εμβολιασμένων πολιτών.

Τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δίνουν στην -τελευταία στη λίστα- Βουλγαρία ποσοστό εμβολιασμένων με τουλάχιστον μία δόση μόλις 23.8%, και στην αμέσως επόμενη, Ρουμανία, 36,5%.

Με αυτά τα δεδομένα και τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και υποδομές η Βουλγαρία μέτρησε 310 θανάτους χθες και η Ρουμανία 591.

Το 93,87% των νεκρών είναι ανεμβολίαστοι

Σύμφωνα με το Euractiv, η Βουλγαρία πλησιάζει τους 25.000 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας σε σύνολο 608.000 κρουσμάτων. Το 93.87% των θυμάτων ήταν ανεμβολίαστοι. Πάνω από 8000 ασθενείς με COVID19 βρίσκονται νοσηλεύονται αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία της χώρας.

Κοντά στις 50.000 οι θάνατοι στη Ρουμανία

Σε πληθυσμό 19 εκατομμυρίων το σύστημα υγείας της Ρουμανίας έχει ξεπεράσει τα όριά του. Από την αρχή της πανδημίας η χώρα μετρά 48.664 νεκρούς και με τα χαμηλότατα ποσοστά εμβολιασμού καθώς και την απουσία σε Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι αριθμοί των θυμάτων θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν.

H Κομισιόν έχει απευθύνει έκκληση στις χώρες, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, όπου τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι πιο χαμηλά, να ενισχύσουν την εμβολιαστική τους εκστρατεία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας στους τρεις πολίτες δεν εμπιστεύεται το σύστημα υγείας της χώρας τους στην Αν. Ευρώπη. Σε επίπεδο ΕΕ αυτή η μερίδα πολιτών φτάνει το 18%.

Πηγή: parapolitika.gr